Bensinstationer - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Bensinstationerna, som Nynäs på Bredgatan, låg centralt i Lund fram till 1970-/80-talet då miljökrav och trafikregleringar satte stopp för detta.
Nuvarande OKQ8 vid Getingevägen - faktiskt Lunds äldsta bensinstation. Ursprungligen hette den Gulf.
Hanssons Cykel & Motor Eftr i Södra Sandby med skärmtak och två din-X-pumpar.

Bensinstationerna i nuvarande Lunds kommun var fram till 1950-talet belägna i Lund och de var få. De var dels belägna i centrum, dels längs de gamla utfartsvägarna. I byarna köpte man bensin från järnhandlaren eller liknande. På 1950-talet dök de första bensinstationerna upp i Södra Sandby, Dalby och Veberöd medan det inte verkar ha funnits någon bensinstation i Genarp förrän på 1980-talet. Privatbilismens starka ökning på 1960-talet avspeglar sig också i antalet bensinstationer, som nära fördubblades i antal, från 24 stycken 1960 till 42 stycken 1970. Därefter har antalet bensinstationer minskat stadigt till dagens 17 stycken.

De första bensinstationerna byggdes på 1920-talet som små tempelinspirerade träbyggnader. På 1930-talet kom en funkisinspirerad modell med osmyckade ljusa fasader och ett snett utskjutande pulpettak som sträckte sig över pumpön. Denna modell hängde med och utvecklades fram till 1950-talet, samtidigt som många nya bensinstationer byggdes utan skärmtak efter amerikansk förebild – även om de inte var så praktiska i svenskt klimat. Men de var avgjort moderna med bländvita putsfasader, platta tak, avskalat formspråk, fartränder och en uppglasad butiksdel.

På 1960-talet kom mindre bensinstationer i glas och stål, enkla att tillverka och i teorin flyttbara. Man hade nämligen upptäckt att vägar kunde dras om, med ödesdigra konsekvenser för bensinförsäljningen. De nya bensinstationerna var oansenliga, men annonserades på långt håll av bensinmärkets reklampelare intill vägen. När mörkret föll var de tydligt upplysta och på så vis omöjliga att missa. Under 1970-talet avvecklades de gamla bensinstationerna med smörjgropar och servicepersonal, istället infördes självbetjäning och kontokort.

Numera består de flesta bensinstationer av ett skärmtak över ett antal bensinpumpar och ibland en närbutik som även säljer motorolja, doftgranar och torkarblad. I likhet med många andra trafikmiljöer har bensinstationerna ofta ändrat utseende i takt med att förutsättningarna ändrats, och en äldre bensinstation kan vara om- och tillbyggd så många gånger att den ursprungliga anläggningen inte står att känna igen.

Någon äldre bensinstation från förkrigsepoken finns inte kvar i Lunds kommun. Den enda av de tio bensinstationer som fanns i Lund 1950 och som ännu finns kvar är OKQ8-macken vid Getingevägen. Då var det en Gulf-station vid en strategisk utfartsväg, i dag är det snarast läget intill Lunds lasarett som utgör existensberättigande. Själva stationshuset, som kan vara från 1960-talet, står tomt. Ytterligare tre stationer som hängt med sedan 1950-talet är IC (numera OKQ8) vid Kung Oscars väg, Nynäs (numera Shell) vid Dalbyvägen samt Shell i Dalby. Även vid Höjebro, på båda sidor bron, har det sålts bensin sedan Autostradan invigdes 1953, men ingen av de ursprungliga stationerna finns kvar. Den nuvarande Statoil-stationen ligger längre söderut och tillkom kring millennieskiftet 2000.

Det var särskilt Dalbyvägen och Malmövägen som tryfferades med bensinstationer. Längs Dalbyvägen fanns 1970 en vardera av Esso, Nynäs och Texaco, längs Malmövägen en vardera av Mobil, BP och Gulf. Gamla Riksväg 15, som senare blev E66 och i dag E22 lämpade sig också för bensinstationer, särskilt efter en kraftig upprustning och breddning av vägen på 1950-talet. På kort tid anlade Gulf och Shell varsin station mitt emot varandra mellan Lund och Odarslöv. På 1960-talet utökades Gulfstationen med en Auto-grill och på 1970-talet ville inte Esso vara sämre utan öppnade en station med taverna i Odarslöv. 1993 drogs vägen i ny sträckning och det mesta av bensinförsäljningen och all grill- och tavernaverksamhet upphörde.

De äldre (med äldre menas i detta sammanhang cirka 50 år)bensinstationer som finns kvar i Lund är helt ombyggda och förändrade, eller så har stationshuset ersatts av ett skärmtak över någon eller några pumpar. Ett exempel på den äldre typen av bensinförsäljning i byarna, det vill säga utan att man byggde en specifik anläggning för ändamålet, är Din-X i Södra Sandby där bensinförsäljningen mer är ett komplement till cykel- och mopedverkstaden.


Bensinstationer av miljöskapande värde

  • Din-X, Södra Sandby