Stora Råby 33:7

Från bevaringsprogram
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Stora Råby 33:7
AdressDalbyvägen 56
Byggnadsår1875(?), omb 1979

Sedan en ombyggnad 1979 är huset klätt med vitmålat tegel, i gavelspetsarna brunlaserad lockpanel. Samtidigt tillkom takkuporna. Sadeltak med svarta betongpannor och brunlaserade 6-rutade 1-luftsfönster. Centralt placerad entré. Huset i tegel hade tidigare putsade, vitkalkade fasader och ursprungligen två tvåor med kök och bakugn i mitten. Mot gården fanns två dörrar.

Ekonomilängan öster om gårdsplanen är troligen uppförd i flera etapper. Den är till större delen uppförd i vitmålat tegel, men mot gårdsplanen har den i norr en vitkalkad puts och i söder en rödmålad locklistpanel. Sadeltak med korrugerad eternit, tidigare klätt med papp och dessförinnan med träspån. Ursprungligen var huset vagnsskjul, hönshus, vedbod och loge. I mittdelen har funnits en slaktbod och i söder ett pannrum för en växthusanläggning.

Vid gårdsplanens västkant låg tidigare ett stall med rum för djurskötaren, uppfört av tegel på gråstensgrund. Väggarna var putsade, vitkalkade och taket hade papp på trekantsläkt. Gjutjärnsfönsterna hade mittposter med bas och vegetativt utformade kapitäl.

Gården uppfördes förmodligen av trädgårdsmästare Jöns Persson eller eventuellt av hans arrendator, jmf Avstyckningar av nr 3. Gården med tillhörande marker köptes 1932 av Curt Ståhl, som anlade Ståhls handelsträdgård. 1940 hade han tre växthus som upptog 250m². Framförallt odlades grönsaker, men han hade även 40 fmktträd och ½ tunnland blommor. När Lund köpte fastigheten 1970 omfattade växthusen 1.100 m². Sedan kommunen rivit växthusen och stallet styckades de resterande byggnaderna av 1979 och såldes till en privatperson. På gården finns gäss, höns, får och ponny.