Skillnad mellan versioner av "Reservvägbas Revinge - Beskrivning enskilda anläggningar Civilförsvar"

Från bevaringsprogram
Hoppa till navigering Hoppa till sök
(Skapade sidan med ''''Reservvägbas Revinge''' Vägavsnittet som populärt kallas Revingerakan byggdes som reservbas till fält 1 Sjöbo/Björkabasen under 1960-talet, med beteckningen S 17 Rev...')
 
 
(En mellanliggande version av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 +
[[File:Reservbasvag2TESTKTV.jpg|thumb|Det breda och raka vägavsnittet byggdes som en flygbana för krigsflyg och kallas ”Revingerakan”.]]
 +
 
'''Reservvägbas Revinge'''
 
'''Reservvägbas Revinge'''
  

Nuvarande version från 23 april 2018 kl. 14.23

Det breda och raka vägavsnittet byggdes som en flygbana för krigsflyg och kallas ”Revingerakan”.

Reservvägbas Revinge

Vägavsnittet som populärt kallas Revingerakan byggdes som reservbas till fält 1 Sjöbo/Björkabasen under 1960-talet, med beteckningen S 17 Revinge. Björka övningsfält ligger cirka 4 km väster om Sjöbo i Sjöbo kommun. Ursprungligen var det ett krigsflygfält med jordkulehangarer. Idag finns inget krigsflygfält eller flygområde kvar i aktivt skick i Skåne.

Då flygvapnet i Sverige bildades 1926 var alla flygfält gräsfält. I början av 1940- talet började asfalt- och cement/betongbanorna göra inträde, ofta bara på den första biten på rullbanan. På 1950-talet belades hela banlängderna med permanent asfalt eller cement. Reservvägbaserna hade vanligtvis en bana som var 2 000 meter lång och 12 meter bred.