Humlan 12

Från bevaringsprogram
Version från den 18 juni 2019 kl. 14.57 av Henrik Borg (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Humlan 12
P1000198Hu12.JPG
Humlan 12
Information
NamnFd. Wivexbiografen
AdressBigränd 6
Byggnadsår1943 ev 1940
ByggherreJoel Jeppson, född 1907. (Källa Svensk bebyggelse 1946)
ByggmästareN Magnusson & Henriksson byggfirma i Harlösa
ArkitektJ. Th. Görtz, Staffanstorp
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Den gamla biografbyggnaden på Bigränd 6 är uppförd 1943 enligt nuvarande ägaren. Byggnaden finns med på kommunens flygfoto från 1940 men det är osäkert om dateringen stämmer. I byggnaden var det från början biograf med lägenhet på första våningen. Bion på Humlan var inte den första bion i byn utan den andra. Den första låg i ett numera rivet hus uppe på kv. Decilitern. Byggnaden uppfördes av Joel Jeppson. Biografen öppnades under namnet Alrico den 11:e september 1943 med filmen "Hon var en ängel". En månad senare ändrades namnet till Wivex. Den skylt som tillhört biografen är bevarad men det är inte den ursprungliga. Entrén var också indragen i fasadlivet tidigare, men har i dag byggts igen för att anpassa byggnaden till den nya funktionen. Fotografier visar hur det tidigare såg ut. När biografverksamheten lades ner så tog Veberöd AIF (lokala fotbollsklubben) över lokalerna för föreningsverksamheten och hade här kansli och samlingslokaler. Klubben bildades 1929 och har fortfarande en aktiv verksamhet med 450 aktiva fotbollsspelare (enl. klubbens hemsida). Byggnaden är uppförd i två plan med källarvåning. Den står på en gjuten och armerad betonggrund med slätputsad och svartmålad sockel. Den bärande konstruktionen är murad i tegel. Fasaderna är slätputsade och vitmålade med inslag av blåmålad fasspontspanel. Vid entrén är markerad med hårdbränt brunt tegel med ett plåtklätt skärmtak som skyddar mot väder och vind. Ett flackt, med i princip obefintlig lutning, pyramidtak täckt med papp finns ovan bostadsdelen och salongen har flackt tak med samma täckning. Fönstren är i en till tre lufter med aluminiumkarm och pivot- och sidohängning.

De är vitmålade eller blåmålade. Entrén med gjuten betongtrappa har precis byggts om för att anpassas till bostad i hela huset. Den sentida dörren är vitmålad och i trä med glasparti. Första våningen har balkong åt söder med svartmålade järnbalkar och svartmålat räcke av järn.

Fastigheten är omgärdad av dels ett omålat träplank med en smidd och svartmålad pargrind och dels av en ligusterhäck. Merparten av trädgården är grästäckt. Uppfarterna är asfalterade. Ungträd finns inom fastigheten och placerade mot bäcken. Två hängsälgar markerar entrén.

Gunilla Hagström som hjälpt inventeringsgruppen med historik berättar att hennes kusin Gertrud Johansson f 1937 besökte Wivex. Paret Jepsson som drev bion var välklädda och brukade hälsa besökarna artigt. Fru Jepsson bar fina och eleganta klänningar.