Bommen 11

Från bevaringsprogram
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bommen 11 fd. Bommen 4
Bommen 4.png
Bommen 11
Information
AdressPrennegatan 21B
Byggnadsår1875
ByggherreSmedgesäll L.G. Bergstrand
ArkitektIngen uppgift

Envåningshus med frontespis mot gården. Gatufasaden har omålad grå cementputs, gårdsfasaden oputsat grågult tegel. Två entréer med ursprungliga brunmålade pardörrar.

Fastigheten donerades 1918 till Lunds stad av fröken Agneta Jepsson, och stiftelsen Hemgården inrättades för att "bereda billiga bostäder åt i Lunds stad sedan minst fem år tillbaka mantalsskrivna svenska medborgare ur arbetarklassen". Stadgarna föreskrev dessutom att hyresgästen "skall ha ådagalagt arbetsamhet och duglighet i sitt yrke samt fört ett oklanderligt levnadssätt". Stiftelsen avvecklades 1978.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Två gårdshus som utsatts för genomgripande förändring, eller nybyggts, båda är utformade som halvhus. Det i norra tomtgränsen är putsat vitt, med ett pulpettak som är täckt med enkupiga betongtakpannor. Fönstren är av trä, trelufts med spröjs och vitmålade, med ett dörrblad av trä och metall som är sekundärt. Invid den finns ett mindre enluftsfönster som är sekundärt.

Gårdshuset i södra tomtgränsen är putsat vitt, med ett pulpettak som är täckt med enkupiga betongtakpannor. Dörrblad av röd panel.