Veberöd 55:1

Från Bevaringsprogram
Version från den 19 november 2018 kl. 15.46 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Veberöd 55:1
AdressPostgatan 8
Byggnadsår1900-talets första hälft, uppskattningsvis. Tillbyggd 1950-tal. 1910-talet, uppskattningsvis (Våghuset)
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift


Byggnad 1 - Verksamhetsbyggnad

Den andra verksamhetsbyggnaden, troligtvis uppförd på 1900-talets första hälft med tillbyggnad troligtvis från 1950-talet, är ett magasin med butiksdel och ligger vid korsningen Postgatan och Norra Järnvägsgatan. Konstruktionen är en pelarbalkkonstruktion som står på gjutna betongplintar som kopplas samman av en gjuten platta. Fasaderna är täckta av blåmålad korrugerad plåt med äldre synliga sparrar i taksprånget. Sadeltaket är täckt av sinuskorrugerade eternitskivor och har vindskivor i trä. Två större tvåglasfönster på aluminiumkarm finns åt väster. Två portar i plåt för in- och utförsel av varor finns i östra gaveln och södra fasaden. En entrédörr i vitmålad aluminium med glasparti finns i västra fasaden

Byggnad 2 - Våghuset

Den tredje byggnaden är det gamla våghuset inne på gårdsplanen, troligtvis från 1910-talet. Den står i dag tom och hotas av förfall. Stenläggningen och vågplattan finns bevarad utanför byggnaden som är uppförd på en putsad natursstens- och tegelstens sockel. Fasaderna är av rött Veberödstegel i munkförband med en stickbåge ovan en av de tre öppningarna. Sadeltaket är klätt med röda, en-kupiga tegelpannor, även de från Veberödsbruket. En murad skorsten med gjuten krona från en icke bevarad vedkamin är placerad mot nock. Fönsterkarmar med fasta spröjsar är av järn och den tidigare vitmålade trädörren med speglar finns bevarad avhängd inne i byggnaden. Insidan är slätputsad och golvet belagt med klinker.

Gårdsplanen är i dag anpassad till verksamheten och ytterligare markarbeten har gjorts i och med detta. Av den gamla rälsen finns väldigt lite synlig och då utanför hägnaden. Fastigheten är inhägnad av ett högt nätstaket med taggtråd i det översta skiktet. Vissa spår av järnvägssträckningen mitt emellan byggnaderna finns kvar, i form av storgatsten och räls främst kring våghuset. Planterade rabatter finns utmed fasaderna och gatan på Södra Järnvägsgatan.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda