Veberöd 2:57 Åsagården

Från bevaringsprogram
Veberöd 2:57
Ba 1.1.JPG
Veberöd 2:57
Information
NamnÅsagården
AdressVeberöd 401
Byggnadsår1800-talets första hälft, uppskattningsvis
Byggherre(Möjligtvis Rasmus, Torkels son)
ArkitektIngen uppgift

Veberöd 2:57 eller Åsagården är troligtvis uppförd under 1800-talets början, innan övriga byn skiftas 1827. Den idag kringbyggda gården driver fortfarande ett aktivt jordbruk. Miljön är präglad av jordbrukssamhället och skiftesreformer. Det finns fortfarande spår av detta i landskapet i dag. På tomten finns det en dunge med björkar och en köksträdgård med potatis, lök och morot samt fruktträd, äppelträd och plommonträd (Viktoria), och en blodbok finns bevarat. Fastigheten är omgärdad av jordvallar och grusvägen. I beskrivningen från 1944 omfattade gården 62,5 hektar, hälften åker och hälften skog. Man hade fyra hästar, fem unghästar, 10 kor och 17 ungdjur samt en tjur. Dessutom svin, får och höns.

Byggnad 1

Mangårdsbyggnaden är uppförd i våning med oinredd vind. Den står på en grund av natursten som är delvis är putsad och svartmålad. Fasaderna är uppförda med rött Veberödstegel i munkförband, delvis i en korsvirkeskonstruktion och delvis helt tegeltäckt korsvirkeskonstruktion, med svartmålat stolpverk. Gavelröstena är klädda med antingen rödmålad locklistpanel eller eternitskivor. Sadeltaket är täckt med eternitplattor i facettmönster med två murade tegelskorstenar med gjutna kronor placerade i nock. Fönstren är alla i två lufter och i vitmålat trä. De flesta har fasta spröjsar medan andra saknar spröjs. Entrépartiet har en kupa med lunettfönster och granittrappa. Pardörren i trä är rödmålad och har ytterligare överljus utöver lunettfönstret. Övriga dörrar är även de i rödmålat trä.

Ekonomibyggnaderna

Ekonomibyggnaderna är uppförda i flera omgångar. De står på grund med delvis putsad naturstens-sockel. Fasaderna är i varierande utförande. Två byggnadskroppar har en korsvirkeskonstruktion med klinade fack och svartmålat stolpverk och övriga har rödmålad locklistpanel. Gaveln är uppförd i rött tegel i munkförband och gavelröstena är klädda med rödmålad locklistpanel, korsvirkeskonstruktionens timra är synliga i fasaden. Sadeltaken är täckta med eternitplattor i facettmönster över de delar som sitter ihop med mangården och övriga är täckta med korrugerade eternitskivor. Fönstren varierar i utförande mellan en och två lufter. De är brunmålade och i trä i de flesta fallen men även gjutjärnsfönster förekommer. Dörrarna är alla i trä och är grön- eller svartmålade. UTVECKLA BYGGNADSBESKRIVNINGEN