Veberöd 17:134-17:168

Från Bevaringsprogram
Version från den 11 februari 2019 kl. 15.58 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Nils Påls Väg
NPV6.JPG NPV7.JPG
Nils Påls Väg
Information
AdressNils Påls Väg 2-70
Byggnadsår1970-talet
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift

Husen, totalt 34 till antalet, är alla uppförda på en gjuten betong sockel. De är uppförda i ett plan med inredd vind. Fasaderna är av brunt tegel i löpförband och konstruktionen är ett regelverk. Gavelröstena är panelade med fasspont eller locklist och målade i brunt, svart, gult och grönt med flera, där brunt eller svart troligtvis är originalfärgsättningen. Sadeltaket är täckt av tvåkupiga, svarta betongpannor. Fönstrens placering är genomgående likadan för alla husen, dock är fönster typen skiljande. Där finns exempel på fönster av en lufts och två lufts. Med fasta och med lösa spröjsar. De är pivothängda och sidohängda samt att materialet på karmen skiljer sig mellan aluminium och trä.

Trädgårdarna är till största delen naturträdgårdar med höga svarttallar och sandig jordmån. Grästäckta ytor finns främst inom tomtgränser och viss plantering av blomster och buskar präglar trädgårdarna. Tomterna är omgärdade av låga till medelhöga planterade buskar och i vissa fall även trästaket. Planteringen består främst av typiska arter som var populära under 1970-talet eller arter som trivs i miljön.'

Områdets karaktär präglas av det naturnära läget och den homogena och välplanerade bebyggelsen som är avskärmad från alla fyra vädersträck av skog. Matargatorna på Nils Påls Väg visar den tydliga separationen mellan funktioner som är tidstypiskt för 1970-talets bostadsområden. Dalgången i öster och söder om området är ytterligare ett karaktärsdrag som ger det ett särpräglat drag kring Romeleåsens landskap.

==

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda