Väster 5:10

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Väster 5:10
AdressTrollebergsvägen 58
Byggnadsår1975-76
ByggherreLunds kommun
ArkitektBengt Edman

Byggnaden ligger inplacerad i ett av parkens hörn, i vinkeln mellan två gångvägar och en dem emellan utlagd smitväg på diagonalen, vilket har gett huset dess trekantiga form. Väggen ut mot parken är glasad och indelas av ett gallerverk i rödmålat trä. Framför fasaden en pergola av tryckimpregnerade limträbockar med klängväxter. Pergolan fortsätter förbi byggnaden och utgör en fortsättning av interiörens limträstomme. På så sätt bildas en successiv övergång mellan byggnaden och parkens träd. Gränsen mellan ute och inne löses upp och den stora byggnaden sjunker nästan omärkligt in i parken. Entrén markeras av två snedställda vindfång i betong. De övriga fasaderna är uppbrutna med omväxlande murskivor och glaspartier. Murarna är utförda i ett brunlila tegel från Högs tegelbruk, bitvis så hårdbränt att det har smält. De är murade med ett överskott av bruk som bara har skurits bort i fogarna.

Interiören domineras av de limträbockar som bär upp konstruktionen. Dansgolvet i form av en skuren cirkel är försänkt och omges av gradänger som bryts av två estrader. Däröver en liten lanternin. Dansgolvet har gjorts litet för att skapa en intim atmosfär och golvet i den omkringliggande hallen har delats upp i flera olika nivåer. Dansgolvet är belagt med panga-panga, ett hårt afrikanskt träslag, medan de omgivande ytorna har en rödbrun cementmosaik. Gradängernas yllematta kom aldrig till utförande.

Till danshallens östsida fogar sig en mindre del, avsedd som fritidsgård, med ett delvis annorlunda formspråk. Den har ett dominerande takfall, klätt med mörk bandplåt, som är uppbrutet i flera delar med inslag av överljusfönster. Fasaden är utförd i spontad, liggande panel, dels svart-, dels rödlaserad. Östväggen har dock en svartmålad lockpanel avbruten av regelbundet återkommande dörrar med glas i rödmålat ramverk och överljusfönster/lanterniner. Fram till fritidsgården leder en mindre pergola och tanken var att gården skulle kunna expandera söderut på ömse sidor om det nord-sydliga gångstråket.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda