Värpinge 15:22

Från Bevaringsprogram
Version från den 10 december 2019 kl. 16.08 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Värpinge 15:22
Varpinge 1522.png
Karta.
Information
AdressÖnnerupsvägen 100
ByggnadsårBoningshus 1922, stall troligen 1860-tal, loge 1890
Byggherre1922 arrend. Nils A Ekström
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Värpinge 15:22.
Hela gården.
Fasad.

I samband med det andra skiftet 1822 ålades arrendatorn av nr 3 att flytta ut byggnaderna på markerna före den 1 september 1825. Enligt ett syneprotokoll 1867 bestod gården då av en kringbyggd fyrlängad gård i korsvirke.

Det friliggande boningshuset uppfördes efter en brand 1922. Spritputsade fasader med slätputsade fönsteromfattningar. Mot trädgården är fasaden kalkad gulvit med ett slätputsat band markerande vindsbjälklaget, medan gårdssidan har en nyare puts. Över gårdsentrén ett putsfält med 1922 i järnsiffror. Sadeltak med rött tegel. Ursprungliga 2-lufts, 4-rutsfönster med lösa innanfönster.

Stallet i söder har en putsad, vitkalkad bottenvåning i tegel. På den friliggande gaveln en fd drängkammare. Förmodligen är bottenvåningen uppförd mellan 1867 och -69, medan övervåningen, en foderloge i rödmålad locklistpanel, är en påbyggnad tillkommen efter 1944. På baksidan av stallet, ut mot vägen, ligger gödselstaden och en liten vinkellänga i tegel, förmodligen svinhuset. Det har putsade, vitkalkade fasader med rödmålad locklistpanel i gavelspetsen och stickbågiga gjutjärnsfönster. I vinkel med stallet, längs gårdsplanens västsida, en loge i rödmålad locklistpanel, i norra gavelspetsen med en sågtandad avslutning nedåt. Ekonomibyggnadernas tak är täckta med korrugerad eternit.

Markerna brukas nu under Pilsåker och husen stod länge tomma. Efter inventeringen har byggnaderna 1997 styckats av och renoverats.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda