Värmeväxlaren 3

Från Bevaringsprogram
Version från den 9 september 2019 kl. 14.03 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Värmeväxlaren 3
OVVVIM1.JPG
Värmeväxlaren 3
Information
NamnPlattvärmeväxlarverkstaden, Alfa laval
FaktaUppförd 1965, efter ritningar utarbetade av Svenska Industribyggen AB Arkitektkontor. Tillkommen i etapper.
OmrådeÖresundsvägens företagsområde
MotivRepresentant för ett expansivt och intressant skede i Alfa Lavals utveckling. Tidstypisk verkstadsbyggnad i den storindustriella skalan, ursprungligen uppförd för tillverkning av plattvärmeväxlar.
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

I mitten av 1960-talet planerades och uppförde Alfa-Laval AB en ny verkstad för tillverkning av plattvärmeväxlar i kvarteret Värmeväxlaren, söder om industrispåret. Ritningarna är utarbetade av Svenska Industribyggen AB Arkitektkontor 1965. Den stora verkstadsbyggnaden har åt söder och bostadskvarteren en helt sluten fasad klädd med rött tegel. Åt norr syns fönsterband, som följer takformen. Byggnaden har motfallstak med kopparskoning utmed takfoten. En parkremsa med planteringar avskärmar, utöver den murliknande sydfasaden, industriområdet från bostadsbebyggelsen. I västra delen av detta parkstråk finns ännu fruktträd och syrenbersåer kvar från koloniträdgårdar som föregick verkstadsutbyggnaden i kvarteret.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda