Studenten 4

Från Bevaringsprogram
Version från den 9 april 2019 kl. 11.01 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Studenten 4
Studenten 4.png
Studenten 4
Information
AdressStora Tomegatan 31
ByggnadsårGathus 1931, gårdshus 1897
Byggherre1931 Bostadsrättsföreningen Lyckebo, 1897 O.H. Bergström
Arkitekt1931 Carl Wennerholm
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Gård
Gårdshus

Gathuset i tre våningar har en sockelvåning med bandrustik i grå ädelputs medan de bägge andra våningarna har rött handslaget tegel. Mellanvåningens fönster har runda välvda avlastningsbågar och över de bägge ursprungliga, glasade ekportarna med välvda överljusfönster sitter två trekantiga burspråk. Sadeltaket är täckt med rött tegel. I trapphusen finns målningar i blått, grönt och ljusbrunt på gråvit botten. Över den ena porten sitter i portgången en målning av det långa ålderstigna envåningshuset som tidigare låg på tomten. Det hade inrymt tre små lägenheter. Gårdsflygeln i två våningar uppfördes 1897 i gult tegel och inrymde då ett antal lägenheter om ett rum och kök. Vid en renovering 1974 blev planlösningen något förändrad och nya dörrar och fönster har satts in.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Gatuhuset är uppfört i tre våningar och vinden är inredd. Bottenvåningen utgör sockel och har utformats med enkelt rusticerad puts. Våningarnas fasader är utförda med olikbränt rött tegel i kryssförband och dekorativa valv markerade ovan fönstren. Takfotsgesimsen är mönstermurad. Den södra brandgaveln är utförd i enklare gult tegel. Fönstren är utformade som korspostfönster i vitt trä, troligen ursprungliga. Entrén är utformad som en tidstypisk pardörr med dekorativt spröjsat överljus, träet är klarlackat och dörrbladen är försedda med spröjsade rutor samt sparkplåtar av koppar. Gårdsflygeln är uppförd i två våningar med inredd vind, pulpettaket är belagt med skivtäckt svart plåt. Fasaderna består av gult tegel i kryssförband. Fönstren är senare men utförda i vitmålat trä med korspostindelning.

Kvardröjande tjugotalsklassicism med ursprungliga detaljer i gatuhusets omsorgsfullt utformade fasad i kontrast till gårdshusens tidstypiska och lågmälda utformning.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda