Skillnad mellan versioner av "Stora Råby 33:17"

Från bevaringsprogram
 
Rad 10: Rad 10:
 
|byggmästare    =  
 
|byggmästare    =  
 
|arkitekt        =  
 
|arkitekt        =  
 +
|Kulturhistorisk värdering = Kulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
 
}}
 
}}
 +
 
[[Fil:gamla lararbostaden interior.png|thumb|Interiör av gamla lärarbostaden i nuvarande gymnastiksalen.]]
 
[[Fil:gamla lararbostaden interior.png|thumb|Interiör av gamla lärarbostaden i nuvarande gymnastiksalen.]]
 
[[Fil:folkskolelarare m fam.png|thumb|Lars Paulsson, byns folkskolelärare 1864-1904, med familj.]]
 
[[Fil:folkskolelarare m fam.png|thumb|Lars Paulsson, byns folkskolelärare 1864-1904, med familj.]]

Nuvarande version från 11 juni 2019 kl. 15.20

Stora Råby 33:17
Nya lararbostaden och skolhuset.png
Den nya lärarbostaden och skolhuset. Mellan husen syns skolträdgården. Ute på fälten anas gården 6⁵ , nu 36:8. Obs årtalet på taket. Fotot från kyrktornet taget av Johan Sandén, byns kantor och folkskollärare 1904-17.
Information
NamnStora Råby skola
AdressStora Råby byaväg 11
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Interiör av gamla lärarbostaden i nuvarande gymnastiksalen.
Lars Paulsson, byns folkskolelärare 1864-1904, med familj.
Skolan med dåvarande lärarbostaden. Repro av äldre foto.

En läsundervisning torde ha bedrivits i Stora Råby sedan 1600-talet, och vanligtvis var det klockaren som fick tjänstgöra som skolemästare. Skolan ambulerade mellan de olika gårdarna. Vid enskiftet 1805 lades ett område öster om kyrkogården ut till Skolehusplats och 1806 föreslog gamle klockaren Möller att där skulle uppföras ett skolhus. Det dröjde dock till 1810 innan ett skolhus, och då kombinerat med en fattigstuga, uppfördes. Det var ett korsvirkeshus där fattigstugan i väster hade lergolv och skolsalen i öster brädgolv.

På den östra delen av Skolehusplatsen fick sockenskomakaren Truls Pehrsson 1822 lov att uppföra det hus han tillhandlat sig av åboen på nr 18. Då han även skulle bygga till det med fyra Wäggerum bör det ha varit ett korsvirkeshus.

Ett nytt skolhus i tegel uppfördes 1833 längs med vägen, intill kyrkogården. Det var putsat och inrymde från väster en skolstuga, förstuga, ett rum åt läraren och ett torvhus som var lika stort som lärarbostaden. Bönderna skulle svara för körslor till bygget, och husmännen skulle göra vardera ett dagsverke i veckan tills bygget var klart. Det nya skolhuset skulle byggas "på den plats der det gamla hittills stått". Det verkar dock som om det gamla skolhuset fick stå kvar och helt inreddes till fattigstuga. Huset, som påstås ha stått i tomtens sydöstra hörn, revs 1870. Sedan ett nytt torvhus kombinerat med en svinstia uppförts 1847 kunde lärarens bostad utvidgas. 1842 års folkskolestadga kom att medföra en kraftig ökning av elevantalet och 1855 diskuterades en tillbyggnad av skolsalen som med sina 34 kvm "var otillräcklig att beqvämt rymma barnen, som nu icke så sällan äro till antalet öfver 70". Den 29 maj 1876 brann skolhuset ned tillsammans med ett undantagshus på andra sidan vägen. Förutom skolans inventarier och lärarens ägodelar brann även det 1871 startade sockenbiblioteket upp.

Den 6/7 1876 beslutade kyrkostämman om uppförandet av ett nytt skolhus med en "lärosal för folkskolan" och en "undervisningssal åt småskolan" efter ritningar av byggmästare Mortensen och ett kostnadsförslag av byggmästare Linhard. Huset skulle byggas som en flygel till skomakare Petterssons hus, som löstes in för att byggas om till lärarbostad. Mot det sistnämnda protesterade direktör Ekerström som ansåg att ett nytt hus med tak av engelsk skiffer borde byggas.

Det tycks ha dröjt med småskolan, men efter påstötningar från folkskoleinspektören tog den sin början den 1/11 1878 med Hanna Ohlsson från Lund som första lärarinna. Bjällerup och Stora Råby slogs 1943 samman till ett skoldistrikt med folkskola i Bjällerup och småskola i Stora Råby. På 1970-talet omvandlades Stora Råby skola till skolklinik, senare skoldaghem och 1993 bytte skolan namn till Almelundsskolan för att undvika förväxling med yrkesskolan.

Byggnader