Sankt Mikael 16

Från Bevaringsprogram
Version från den 4 februari 2011 kl. 14.58 av Bevaringsprogrammet (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Sankt Mikael 16
Sankt mikael 16 sundbargs byggnad.png
Sundbärgs byggnad från 1906
Information
AdressTegnérsplatsen 4, Stora Algatan 2
Byggnadsår1904 och 1906
Byggherre1904 Sven Nilsson, 1906 Skånska Brandförsäkringsinrättningen
Arkitekt1904 O. Hägg, 1906 Fredrik Sundbärg
Häggs byggnad från 1904
Trapphallen i huset från 1906
Tegnérsplatsen 4. Foto Inger Andersson 1983.

På fastigheten finns två sammanbyggda gathus. Den östra byggnaden, vid Stora Algatan 7 är uppförd 1904. Den har tre våningar och frontespis. Sockel och portalomfattningar är utförda i råhuggen sten och fasaden klädd med rött maskinslaget tegel. Fönster och dörrar liksom frontespisen har svängd överdel med putsomfattningar i Jugendstil. Svarta smidesbalkonger i andra och tredje våningen. Den ursprungliga porten med överljus och dagerrutor utformade efter portalens och fasadens övriga former byttes 1963 ut mot en modern port i glas och ljust trä. Takkuporna i vindsvåningen kom till vid samma tillfälle.

Det stora hörnhuset i tre våningar byggdes 1906 som kontorshus för Skånska Brandförsäkringsinrättningen, numera Skånska Brand och användes som sådant ända till 1983. Fasaderna är utförda i holländsk renässansstil med hög sockel av släthuggen granit och bottenvåning i råhuggen sten med släthuggna dörr- och fönsteromfattningar. De övre våningarna har röd fasadtegel med hörnkedjor, lister och omfattningar i granit. Huvudporten mot väster har en rikt utsmyckad portal med balusterförsedd balkong, skulpturnischer, kartusch med Skånes vapen och över denna en volutförsedd frontespisgavel. Själva porten är rundbågig med halvcirkelformat överljusfönster med svart smide framför och rikt utsirade dörrar.

En del ändringar har gjorts i interiören och 1939 uppfördes en tillbyggnad i en våning mot gården. 1952 inreddes kontor i vindsvåningen varvid takfallet mot gården höjdes och de ursprungliga, små takkuporna med huvor i samma form som tornen, byttes ut mot de nuvarande, stora kuporna. Den ursprungliga porten i norrfasaden har också här ersatts med en enkel, brunbetsad bridport men för övrigt är exteriören oförändrad. När Skånska Brand 1983 flyttade sitt huvudkontor till ett större hus såldes byggnaderna till kyrkliga samfälligheten men disponeras för närvarande av en del kommunala förvaltningar.[nutidsuppdateras]

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda