Maria Magle 3

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Maria Magle 3
Maria magle 3.png
Maria Magle 3
Information
AdressMagle Stora Kyrkogata 6
Byggnadsår1908
ByggherreByggmästare J.C. Krook
ArkitektEwe och Melin
Port

Fil:Maria magle 3 trappa.pngTrapphus Bostadshus i två våningar med frontespis och mansardvåning. Gatufasaden är utförd i gul skromberga förbländertegel och rosa övedsklostersandsten. Under frontespisen ett runt burspråk i ovanvåningen och över detta en balkong med smitt räcke.

Den höga sockeln är helt klädd med sandstenskvadrar med behuggen yta. I fasaden över denna finns inslag av stenen i horisontella lister, i takfrisen och gesimsen med tandsnitt, i burspråkets konsol och i portalomfattningen och dess krönande kartusch. Frontespisens form är karakteristisk för jugendstilen och i mansardvåningen finns två takkupor med rundad överdel och solfjädersmönstrad dekor över fönsterna. Alla fönstersnickerier är brunmålade

I portalen mot gatan finns en hög smidesgrind och innanför denna ett portvalv med väggar och trappbalustrad i samma rosa sandsten som på fasaden. Trappan till de övre våningarna har steg i vit marmor och genombrutna sättsteg av gjutjärn. Trappfönsterna är sexluftade och har blyspröjsade glasfönster med blommor i jugendutförande. Uthuset byggdes om och fick sitt nuvarande utseende 1909. Det är en en och en halv våningsbyggnad i röd tegel med plåtklatt pulpettak, fyrluftade fönster och grön parfyllningsdörr. Det är inrett med kontorslokaler.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda