Skillnad mellan versioner av "Möllan 9"

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
(Skapade sidan med '{{Husfakta |fastighet = Möllan 9 |namn = |bild = |bildtext = <!-- Information --> |adress = Vändvägen 4 |byggnadsår = u...')
 
Rad 10: Rad 10:
 
|arkitekt        =  
 
|arkitekt        =  
 
}}
 
}}
 +
Avstyckning har troligen skett omkring sekelskiftet 1800-1900-talet. Nästan inga förändringar av ursprunglig fasad har gjorts. 1968 söktes byggnadslov för uthus och omändring av fasad samt -71 för garage. 1997 installerades va. Fasaden har röd tegel som satts i kryssförband på avsatt murad sockel med ett dekorerande skift tegel mellan sockel och vägg. En frontespis är vänd mot gatan. Denna har balkong med svart järnräcke. Taket är klätt med grå eternitplattor. Fönster har bevarats i originalutförande, vitmålade med tvärpost. De är murade med stickbåge. Södra fasaden har två blindfönster. Ingångsdörren har brunmålad listpanel samt över- och sidoljus i råglasruta. Den är centralt placerad mot gata ovan murad trappa. Inne på gårdsplanen står en vitputsad uthuslänga med sadeltak. Den har brunmålad panel på gavelröstena. Trädgården är lummig och uppvuxen med höga träd.
 +
 +
==Bevarandesynpunkter==
 +
Huset står i nästan ursprungligt skick i en lummig trädgård och är välbevarat. I sin tidstypiska gestaltning i rött tegel är byggnaden en hållpunkt för skala och stil i det gamla stationssamhället från förra seklets början. Byggnaden är också karakteristiskt bostadshus överensstämmande med de hus som byggdes invid järnvägsstationen vid dess tillkomst under 1890-tal. Ofta var dessa då flerbostadshus.
 
[[Kategori:Möllan]]
 
[[Kategori:Möllan]]

Versionen från 4 december 2013 kl. 11.24

Möllan 9
AdressVändvägen 4
Byggnadsåruppskattat 1920

Avstyckning har troligen skett omkring sekelskiftet 1800-1900-talet. Nästan inga förändringar av ursprunglig fasad har gjorts. 1968 söktes byggnadslov för uthus och omändring av fasad samt -71 för garage. 1997 installerades va. Fasaden har röd tegel som satts i kryssförband på avsatt murad sockel med ett dekorerande skift tegel mellan sockel och vägg. En frontespis är vänd mot gatan. Denna har balkong med svart järnräcke. Taket är klätt med grå eternitplattor. Fönster har bevarats i originalutförande, vitmålade med tvärpost. De är murade med stickbåge. Södra fasaden har två blindfönster. Ingångsdörren har brunmålad listpanel samt över- och sidoljus i råglasruta. Den är centralt placerad mot gata ovan murad trappa. Inne på gårdsplanen står en vitputsad uthuslänga med sadeltak. Den har brunmålad panel på gavelröstena. Trädgården är lummig och uppvuxen med höga träd.

Bevarandesynpunkter

Huset står i nästan ursprungligt skick i en lummig trädgård och är välbevarat. I sin tidstypiska gestaltning i rött tegel är byggnaden en hållpunkt för skala och stil i det gamla stationssamhället från förra seklets början. Byggnaden är också karakteristiskt bostadshus överensstämmande med de hus som byggdes invid järnvägsstationen vid dess tillkomst under 1890-tal. Ofta var dessa då flerbostadshus.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda