Lundagård: Skillnad mellan sidversioner

Från bevaringsprogram
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
Rad 1: Rad 1:
Lundagård avgränsas idag av Domkyrkan,
För enda byggnaden i kvarteret Lundagård, se [[Lundagårdshuset]].
Kyrkogatan, Universitetsplatsen,
 
urna markerad gräns dem
Lundagård avgränsas idag av Domkyrkan, Kyrkogatan, Universitetsplatsen, utan markerad gräns dem emellan, och Sandgatan. Sedan 1747 är området utlagt till park med gräsmattor och gångar, kantade med lindar, almar, kastanjer, askar och lönnar, De äldsta träden härstammar från parkens anläggningsår, en del är planterade 1883, när en omfattande renovering gjordes av hela anläggningen, men de flesta är yngre och har successivt ersatt de träd som dött eller blåst omkull. I Lundagård finns en enda byggnad, vilken numera kallas för Lundagårdshuset,
emellan, och Sandgatan. Sedan
 
1747 är området utlagt till park med
Ursprungligen var "Lundagård" namnet på ärkebiskoparnas residens som låg här. Det var en muromgärdad gård som omfattade nästan exakt samma område som den nuvarande parkanläggningen. Inga synliga rester finns vare sig av dessa murar eller av gårdens byggnader och man vet inte säkert var inom området själva residenset har legat. Till Lundagård hörde även en
gräsmattor och gångar, kantade
stor trädgård, belägen norr om gården. Trädgården motsvarar idag universitetsplatsen och tomten där själva [[Universitetet|universitetsbyggnaden]] ligger.
med lindar, almar, kastanjer, askar
 
och lönnar, De äldsta träden härstammar
Efter reformationen 1536 blev Lundagård säte för en kunglig lensman som förvaltade egendomarna. 1578 lät Fredrik II bygga det nuvarande Lundagårdshuset vilket då kallades för Kungahuset och rymde våningar både för kungen och lensmannen. Sedan egendomarna 1597 lagts under lensmannen på Malmöhus lämnades Lundagård i förläning åt en rad privatpersoner. 1661 fick biskopen Peder Winstrup Lundagård i personlig förläning av den svenske kungen och Lundagård kom därmed än en gång att fungera som biskopsresidens. När Peder Winstrup dog drogs Lundagård åter in till kronan och skänktes 1688 till den 20 år tidigare grundade akademin.
från parkens anläggningsår,
 
en del är planterade 1883, när en
Vid akademins tillträde var gården i dåligt skick. Man beklagade sig speciellt över murarna som på vissa ställen var helt borta och på vars ställe bara fanns risgärde. Under hela den första delen av 1700-talet diskuterades planeringen av "akademigården" som den nu kallades och 1744 byggdes nya murar i öster, väster och söder. De gjordes nio fot höga och tre fot tjocka och uppfördes av gråsten och tegel som grävdes upp på gården. Öppningar lämnades alla tre sidorna och de försågs med sandstensportaler och träportar. Väster om Lundagård låg Lilla Torg som, på grund av tvister mellan staden och akademin om vem som ägde platsen, i många år hade fungerat som skräpplats. När murarna var färdiga kom man dock överens om att gemensamt låta stensätta torget.
omfattande renovering gjordes av
 
hela anläggningen, men de flesta är
Arkitekten Carl Hårleman ombads att göra förslag till planering av hela akademiområdet; gården, trädgården och Paradislyckan. Han ville se gården och trädgården som en piantering runt akademihuset med ett system av alléer som ledde fram till detta.
yngre och har successivt ersatt de
 
träd som dott eller blåst omkulL I
I trädgården anlades en botanisk trädgård med orangeri, spegeldamm och blomsterkvarter medan gårdsplanen delades in i gräsplaner och raka alléer med olika svenska trädslag. Några år efter det att murarna runt Lundagård färdigställts, fortsattes de också runt trädgårdens tre sidor. Vid den södra, mot Lundagård sattes ett trästaket. De träportar som hade satts upp i ingångarna till Lundagård 1746 byttes redan efter två år mot järngrindar tillverkade i Stockholm av smeden Setterström. Grindarna kröntes överst av kungliga kronor vilka enligt kanslerns föreskrifter skulle beläggas med äkta guld medan grindarna skulle målas med grön oljefärg. Sandstensportalerna togs bort och ersattes med rusticerade pelare som bar upp grindarna.
Lundagård finns en enda byggnad,
 
vilken numera kallas för Lundagårdshuset,
Det skulle visa sig svårt att hålla Lundagård i det skick som Hårleman tänkt sig. Professorn i naturhistoria, E.G. Liedbeck, som även var föreståndare för Botan och Lundagård tycks p.g.a. sitt stora intresse för utländska trädslag ha förvandlat Lundagård till botans arboretum. För att få plats med de många olika trädslag som han enligt egna och andras uppgifter planterade i Lundagård måste även gräsmattorna ha utnyttjats. Ett stort problem för trädgårdsmästaren var att gången mellan östra och västra grindarna hade blivit allmän vag och då folk glömde att stänga grindarna medförde detta att de svin som gick lösa på gatorna kom in på Lundagård. På 1770-talet klagades över att både studenterna och lärpojkar hade börjat spela boll på gräsmattorna så att dessa slets ner, och dessutom gick man kors och tvärs över gräset så att nya gångstigar uppstod. Efter många andra försök att freda gräsmattorna spikades till slut läkten på trädstammarna runt dem.
Ursprungligen var "Lundagård"
 
namnet på ärkebiskoparnas residens
År 1802 företogs, i avsikt att befrämja trädens växtlighet och därmed försköna Lundagård, en drastisk kapning av de då 50 år gamla träden. De sågades av 3 à 4 meter över marken. Spåren efter denna kapning kan man fortfarande se på de äldsta träden. Samma år byggdes en ny konsistoriebyggnad i Lundagård öster om det gamla akademihuset, placerat som flygel till detta. Huset kallades ibland Nya akademin men sedermera oftast "Kuggis". Det revs 1897.
som låg här. Det var en muromgärdad
 
gård som omfattade
Några år senare företogs på initiativ av den dåvarande föreståndaren för Lundagård, professor J.A. Retzius, en allmän uppsnyggning av anläggningen. Hårlemans ritningar plockades fram och med ledning av dessa lades extra gångvägar igen och överflödiga träd togs bort.
nästan exakt samma område som
 
den nuvarande parkanläggningen.
1815 kom ett förslag från den nya kanslern L.V. Engeström om att murarna runt Lundagård skulle rivas ner, att gården skulle lämnas öppen mot Kyrkogården och att murarna i öst och väst skulle ersättas med järnstaket. Meningen med detta var att motverka den fukt som uppstod innanför murarna och som skadade både växtligheten och byggnaderna. Den södra muren
Inga synliga rester finns vare sig av
mot kyrkogården revs redan 1817 men verkställandet av de övriga rivningarna dröjde och kom att glömmas bort för en tid. I samband med att det nya biskopshuset byggdes bodde emeilertid biskopen tillfälligt på Kyrkogatan och hade då utsikt mot den nu mycket förfallna västra lundagårdsmuren. Förslaget väcktes åter att riva dem. 1837 revs den västra och detta gav upphov till våldsamma demonstrationer från studenternas sida. Den östra muren revs 1842 utan att orsaka några protester.
dessa murar eller av gårdens byggnader
 
och man vet inte säkert var
Lilla Torg väster om Lundagård hade använts för kreatursmarknader fram till 1840-talet då Mårtenstorget kom till. Norr om torget, mellan Botan och Kyrkogatan låg två privata tomter vilka köptes av Universitetet 1840 och 1874. 1868 planterades Lilla Torg och kom därmed att uppfattas som en del av Lundagård. 1881, i samband med att den nya Universitetsbyggnaden planerades, revs byggnaderna på de två privata tomterna. På den norra byggdes själva universitetshuset, medan den södra planterades och införlivades, även den med lundagårdsplanteringen.
inom området själva residensét har
 
M itvlt. histertskt eehl eller mille'- mässrjrt vsidelvll hysrjshsrd
Någon gång mellan 1819 och 1835 togs de mindre gräsmattorna närmast Lundagårdshuset bort så
tA I 2000
att den breda raka grusgång som nu finns uppstod mellan Kyrkogatan och Sandgatan. 1883, då universitetsplatsen hade fått en ny utformning av H. Zettervall, beslöt man att göra en allmän renovering av hela Lundagård. Ny jord fraktades dit och många nya träd planterades. Under senare år har kompletteringar av trädbeståndet gjorts efterhand i avsikt att bibehålla Lundagård oförändrat. 1980 flyttades lundagårdsgränsen mot Sandgatans södra del något åt öster då gatan här gjordes om till gång- och cykelväg. Med de nämnda ändringarna har Lundagård som parkanläggning ändå fått behålla det karaktäristiska i Hårlemans ritning
Lundagård från sydväst 1899. Kulturens arkiv Lions John.
89
Lundagård. Kulturens arkiv.
legat. Till Lundagård hörde även en
stor trädgård, belägen norr om gården,
Trädgården motsvarar idag
universitetsplatsen och tomten där
själva universitetsbyggnaden ligger
(se sid 199).
Efter reformationen 1536 blev
Lundagård säte för en kunglig lensman
som förvaltade egendomarna.
1578 lät Fredrik II bygga det nuvarande
Lundagårdshuset vilket då
kallades för Kungahuset och rymde
våningar både för kungen och lensmannen.
Sedan egendomarna 1597
lagts under lensmannen på Malmöhus
lämnades Lundagård i förläning
åt en rad privatpersoner. 1661
fick biskopen Peder Winstrup Lundagård
i personlig förläning av den
svenske kungen och Lundagård
kom därmed än en gång att fungera
som biskopsresidens. När Peder
Winstrup dog drogs Lundagård åter
in till kronan och skänktes 1688 till
den 20 år tidigare grundade akademin.
Vid akademins tillträde var gården
i dåligt skick. Man beklagade
sig speciellt över murarna som på
vissa ställen var helt borta och på
vars ställe bara fanns risgärde. Under
hela den första delen av 1700-
talet diskuterades planeringen av
"akademigården" som den nu kallades
och 1744 byggdes nya murar i
öster, väster och söder. De gjordes
nio fot höga och tre fot tjocka och
uppfördes av gråsten och tegel som
grävdes upp på gården. Öppningar
lamnades aUa tre sidorna och de
försågs med sandstensportaler och
träportar. Väster om I.undagård låg
Lilla Torg som, på grund av tvister
melian staden och akademin om
vem som ägde platsen, i många år
hade fungerat som skräpplats. När
murarna var färdiga kom man dock
överens om att gemensamt låta
stensätta torget.
Arkitekten Carl Hårleman ombads
att göra förslag till pianering
av hela akademiområdet; gården,
trädgården och Paradislyckan. Han
vige se gården och trädgården som
en piantering runt akademihuset
med ett system av alléer som ledde
fram till detta,
I trädgården anlades en botanisk
trädgård med orangeri, spegeldamm
och blomsterkvarter (se sid.
199)medan gårdsplanen delades in i
gräsplaner och raka alléer med oli-
A. Academie Huset. B. Academie Gården.
C. Botaniska Trädgården. D. Dammen till
Wattenörteu E A F. Oraagenet o
Trädgårdttnäst:huset. G. Köks Trädgård.
H. Staumactatc Byggarns. J. Staller röt JS
Hästar. K. Ridhuset. L. Den andra
Trädgåtdea R Kyrkogården
ka svenska trädslag. Några år efter
det att murarna runt Lundagård
färdigställts, fortsattes de också
runt trädgårdens tre sidor. Vid den
södra, mot Lundagård sattes ett
trästaket. De träportar som hade
satts upp i ingångarna till Lundagård
1746 byttes redan efter två år
mot järngrindar tiäverkade i Stockholm
av smeden Setterstrom. Grindarna
kröntes överst av kungliga
kronor vilka enligt kanslerns föreskrifter
skulle beläggas med äkta
guld medan grindarna skulle målas
med grön oljefärg. Sandstensportalerna
togs bort och ersattes med rusticerade
pelare som bar upp grindarna,
Det skulle visa sig svårt att hålla
Lundagård i det skick som Hårleman
tänkt sig. Professorn i naturhistoria,
E.G. Liedbeck, som även
var föreståndare för Botan och
Lundagård tycks p. g.a. sitt stora intresse
för utländska trädslag ha
förvandlat Lundagård till botans
arboretum. För att få plats med de
många olika trädslag som han enligt
egna och andras uppgifter planterade
i Lundagård måste även gräsmattorna
ha utnyttjats. Ett stort
problem för trädgårdsmästaren var
att gången mellan östra och västra
grindarna hade blivit allmän vag
och då folk glömde att stänga grindarna
medförde detta att de svin
som gick lösa på gatorna kom in på
Lundagård. På 1770-talet klagades
över att både studenterna och
lärpojkar hade börjat spela boll på
gräsmattorna så att dessa slets ner,
och dessutom gick man kors och
tvärs över gräset så att nya gångstigar
uppstod. Efter många andra
försök att freda gräsmattorna spikades
till slut läkten på trädstammarna
runt dem.
År 1802 företogs, i avsikt att befrämja
trädens växtlighet och
därmed försköna Lundagård, en
drastisk kapning av de då 50 år
gamla träden. De sågades av 3 a 4
meter över marken. Spåren efter
denna kapning kan man fortfarande
se på de äldsta tråden. Samrna år
byggdes en ny konsistoriebyggnad i
Lundagård öster om det gamla akademihuset,
placerat som flygel till
detta. Huset kallades ibland Nya
akademin men sedermera oftast
"Kuggis". Det revs 1897.
Några år senare företogs på initiativ
av den dåvarande föreståndaren
för Lundagård, professor LA,
Retzius, en allmän uppsnyggning av
anläggningen. Hårlemans ritningar
plockades fram och med ledning av
dessa lades extra gångvägar igen
och överflödiga träd togs bort.
1815 kom ett förslag från den nya
kanslern L.V. Engeström om att
murarna runt Lundagård skulle rivas
ner, att gården skulle lämnas
öppen mot Kyrkogården och att
murarna i öst och väst skulle
ersättas med järnstaket. Meningen
med detta var att motverka den fukt
som uppstod innanför murarna och
som skadade både växtligheten och
byggnaderna. Den södra muren
mot kyrkogården revs redan 1817
men verkstä1landet av de övriga rivningarna
drojde och kom att
glömmas bort för en tid. I samband
med att det nya biskopshuset byggdes
bodde emei!ertid biskopen
tillfalligt på Kyrkogatan och hade
då utsikt mot den nu mycket
förfallna västra lundagårdsmuren.
Förslaget väcktes åter att riva dem.
1837 revs den västra och detta gav
upphov till våldsamma demonstrationer
från studenternas sida. Den
östra muren revs 1842 utan att orsaka
några protester,
Lifla Torg väster om Lundagård
hade använts för kreatursmarknader
fram till 1840-talet då Mårtenstorget
kom till. Norr om torget,
mellan Botan och Kyrkogatan iåg
två privata tomter vilka köptes av
Universitetet 1840 och 1874. 1868
planterades Lilla Torg och kom
därmed att uppfattas som en del av !.undagård. 1881, i samband med
att den nya Universitetsbyggnaden
planerades, revs byggnaderna på de
två privata tomterna. På den norra
byggdes själva universitetshuset,
medan den södra planterades och
införlivades, även den. med lundagårdsplanteringen.
Någon gång mellan 1819 och
1835 togs de mindre gräsmattorna
närmast Lundagårdshuset bort så
att den breda raka grusgång som nu
finns uppstod mellan Kyrkogatan
och Sandgatan. 1883, då universitetsplatsen
hade fått en ny utformning
av H. Zettervall, beslöt man
att göra en aUmän renovering av hela
Lundagård. Ny jord fraktades dit
och många nya träd planterades.
Under senare år har kompletteringar
av trädbeståndet gjorts efterhand
i avsikt att bibehålla Lundagard
oförändrat. 1980 flyttades lundagårdsgränsen
mot Sandgatans
södra del något åt öster då gatan
här gjordes om till gång- och cykelväg.
Med de nämnda ändringarna
har Lundagård som parkanläggning
ändå fått behålla det karaktaristiska
i Hårlemans ritning
från 1745.
från 1745.
Luttdagårdshuset
Röd tegelbyggnad i tre våningar
med sadeltak och runt trapptorn på
sydfasaden. Fasaderna är artikulerade
med rundbågefriser, lister och
blinderingar och trapptornet har
krenelerad avslutning. Fönstren är
rundbågiga i bottenvåningen och
raka i de övre våningarna. Entrén i
trapptornet är inramad av en rundbågig
portal i sandsten med spetsig
betäckning. Den består av kopplade
och enkla kolonner med senromanska
kapitäl och ett tympanon med
reliefbild av Simson och lejonet.
Huset byggdes ursprungligen av
den danske kungen Fredrik II mellan
1578 och 1584, Det uppfördes i
två våningar med brant tegeltak, ett
trapptorn och två homejor på varje
långsida och med fiöjelsmyckade
trappgavlar. Det södra trapptornet
hade en hög spira av bly och murarna
var rappade. Arkitekten till denna
byggnad hette Diiriik Byggmästare
och länsmannen på Lundagård,
som hade ansvaret för att arbetet
genomfördes, bette Björn Kaas.
Om den ursprungliga inredningen
vet man inte så mycket men våningar
inreddes både åt kungen och
åt länsmannen.
Under kriget 1643 till 1645 blev
"det stora huset" på Lundagård illa
skadat. "Alla fönster och dörrar
liksom tornhuven och det mesta av
takstenen" saknades vid en besiktning
1645. Murarna var dessutom
spruckna och rappningen hade fallit
av. Efter denna förödelse stod huset
oanvänt ända till dess Peder Winstrup
köpte Lundagård av Vitas Bering
1660. När gården reducerats
från Winstrups arvingar 1688
anhöll dessa om ersättning, då
Wiustrup "endast hade mottagit
murarna", och hau sedan hade låtit
reparera huset till användbart
skick.
Då universitetet övertog Lundagård
1688 medförde detta stora
ekonomiska problem. Huset var
åter fallfardigt och pengar för reparationer
saknades. Först 1895 beviljades
medel från Kungl. Maj :t så att
huset året därpå kunde tagas i besittning.
1710 hade danskarna sitt högkvarter
i Lund och de utnyttjade då
akademibyggnaden till magasin vilket
medförde betydande skador på
byggnaden. 1715 gjordes därför
åter en del nödvändiga reparationer
och i samband med dessa murades
den norra öppningen mot trädgården
igen.
Efter det stora nordiska krigets
slut 1721 beslöt man att göra en omfattande
renovering av akademibyggnaden.
Det mest överhängande
var att riva den norra rundein och
där skapa en enhetlig fasad samt att
laga taket och att bygga en trappa.
Tornet på norrsidan revs 1725 men
de övriga förbättringarna dröjde.
1732 byggdes den nuvarande
trappan av akademitimmermannen
Per Nilsson. håan hade avsett att
lägga den runt en stenpelare men
p.g.a. penningbrist användes i
stället trä. Det stora problemet var
därefter taket. P.g.a. den branta
takresningen blåste det ofta sönder
och en rad olika förslag till olika
nya tak gjordes nu. Man bestarnde
sig sluthgen för att ta det förslag
som lämnades av Hårleman, Detta
innebar ett mansardtak av den typ
som han sedan har blivit bekant
för. Taket uppfördes emellertid inte
helt efter Hårlemans ritningar utan
med den ändringen att det övre takfallet
gjordes betydligt högre. En
portal vid entrån uppfördes också
1735 efter ritning av en murmästare
från Landskrona vid namn Mockelten,
Under senare delen av 1700-talet
blev utrymmet i akademihuset otillräckligt
och man diskuterade olika
förslag till utvidgning. 1753 höjdes
tornet med sju alnar för att rymma
ett observatorium och 1798 ritade
arkitekten C.F. Sundvall två flygelbyggnader
öster och väster om akademihuset.
Den östra uppfördes
1801. Det var ett enkelt rektangulärt
tvåvåningshus under lågt sadeltak,
Biblioteket var inrymt på
vrnden till den gamla akademibyggnaden
och ökade utrymmen fordrades
ständigt. Då universitetets ut-
Skånes hembygdsförbunds arkiv. Foto Leopoldo Iorizzo 1978.
92
rymmen var spridda på flera ställen
i staden syntes det mest lämpligt att
bygga på det gamla huset med en
tredje våning. Hovarkitekten, professor
Axel Nyström ritade det
förslag som vann universitetskanslerns
gillande. Brunius fick överinseendet
över byggnadsföretaget
som verkställdes mellan 1837 och
1839. Alla fönster i första och andra
våningen utvidgades och placerades
regelbundet. De båda första
våningarna höjdes. Cavlarna fick
fönster i medeltidsstil och en ny
portal gjordes i sandsten från den
1837 raserade västra Lundagårdsmuren.
Arbetet därmed utfördes av
stenhuggare från domkyrkobygget.
Det stora nedre auditoriets tak vilade
på åtta kolonner och dess entré
fick en portal helt uppförd av medeltida
fragment, vilka troligen flyttats
hit från domkyrkan. Byggnaden
användes nu huvudsakhgen
som bibliotek. På bottenvåningen
fanns Carolinasalen. och några
mindre auditorier. 1846 flyttade
Historiska museet in i dessa rum i
bottenvåningens östra dei och 1866
lämnade astronomiska institutionen
tornet vilket togs i besittning av biblioteket.
Då den nya universitetsbyggnaden
planerades ingick den gamla
som en del i planeringen av hela
platsen. Dess yttre ändrades då
ännu en gång för att passa in här.
1875 ritade Helgo ZettervaU ett
förslag och arbetet utfördes 1877
till 1879. Rappningen på yttermurarna
togs bort. Tornets krön och
gavlarnas hörn försågs med kreneleringar
och huset fick det utseende
som det har i dag. 1884 när den nya
universitetsbyggnaden togs i bruk
övertog biblioteket hela den gamla.
Carolinasalen blev magasin och de
utrymmen som Historiska museet
använt gjordes om till läsesalar. Biblioteket
fortsatte att växa och i slutet
på 1880-talet flyttade man även
in i några rum i flygelbyggnaden.
Denna (kallad Kuggis) revs 1897 för
att ge plats åt en ny biblioteksbyggnad
i fyra våningar på samma plats.
Det nya biblioteket kom dock att i
stä1let byggas på Helgonabacken
och 1907 flyttade man ur Lundagårdshuset.
Historiska museet flyttade
då tillbaka ocb disponerade
under några år hela bottenvåningen,
De övriga utrymmena kom
också att disponeras av universitetet.
Carolinasalen blev åter festsal
och har sedan dess använts för disputationer
och andra högtidliga
sammankomster. De övre våningarna
rymmer idag de filosofiska och
pedagogiska institutionerna.
Byggnadsminnesmärke den 25/1
1935 och 1/4 1966.
[[Category:Kvarter i Krafts rote]]
[[Category:Kvarter i Krafts rote]]

Versionen från 4 januari 2011 kl. 07.52

För enda byggnaden i kvarteret Lundagård, se Lundagårdshuset.

Lundagård avgränsas idag av Domkyrkan, Kyrkogatan, Universitetsplatsen, utan markerad gräns dem emellan, och Sandgatan. Sedan 1747 är området utlagt till park med gräsmattor och gångar, kantade med lindar, almar, kastanjer, askar och lönnar, De äldsta träden härstammar från parkens anläggningsår, en del är planterade 1883, när en omfattande renovering gjordes av hela anläggningen, men de flesta är yngre och har successivt ersatt de träd som dött eller blåst omkull. I Lundagård finns en enda byggnad, vilken numera kallas för Lundagårdshuset,

Ursprungligen var "Lundagård" namnet på ärkebiskoparnas residens som låg här. Det var en muromgärdad gård som omfattade nästan exakt samma område som den nuvarande parkanläggningen. Inga synliga rester finns vare sig av dessa murar eller av gårdens byggnader och man vet inte säkert var inom området själva residenset har legat. Till Lundagård hörde även en stor trädgård, belägen norr om gården. Trädgården motsvarar idag universitetsplatsen och tomten där själva universitetsbyggnaden ligger.

Efter reformationen 1536 blev Lundagård säte för en kunglig lensman som förvaltade egendomarna. 1578 lät Fredrik II bygga det nuvarande Lundagårdshuset vilket då kallades för Kungahuset och rymde våningar både för kungen och lensmannen. Sedan egendomarna 1597 lagts under lensmannen på Malmöhus lämnades Lundagård i förläning åt en rad privatpersoner. 1661 fick biskopen Peder Winstrup Lundagård i personlig förläning av den svenske kungen och Lundagård kom därmed än en gång att fungera som biskopsresidens. När Peder Winstrup dog drogs Lundagård åter in till kronan och skänktes 1688 till den 20 år tidigare grundade akademin.

Vid akademins tillträde var gården i dåligt skick. Man beklagade sig speciellt över murarna som på vissa ställen var helt borta och på vars ställe bara fanns risgärde. Under hela den första delen av 1700-talet diskuterades planeringen av "akademigården" som den nu kallades och 1744 byggdes nya murar i öster, väster och söder. De gjordes nio fot höga och tre fot tjocka och uppfördes av gråsten och tegel som grävdes upp på gården. Öppningar lämnades på alla tre sidorna och de försågs med sandstensportaler och träportar. Väster om Lundagård låg Lilla Torg som, på grund av tvister mellan staden och akademin om vem som ägde platsen, i många år hade fungerat som skräpplats. När murarna var färdiga kom man dock överens om att gemensamt låta stensätta torget.

Arkitekten Carl Hårleman ombads att göra förslag till planering av hela akademiområdet; gården, trädgården och Paradislyckan. Han ville se gården och trädgården som en piantering runt akademihuset med ett system av alléer som ledde fram till detta.

I trädgården anlades en botanisk trädgård med orangeri, spegeldamm och blomsterkvarter medan gårdsplanen delades in i gräsplaner och raka alléer med olika svenska trädslag. Några år efter det att murarna runt Lundagård färdigställts, fortsattes de också runt trädgårdens tre sidor. Vid den södra, mot Lundagård sattes ett trästaket. De träportar som hade satts upp i ingångarna till Lundagård 1746 byttes redan efter två år mot järngrindar tillverkade i Stockholm av smeden Setterström. Grindarna kröntes överst av kungliga kronor vilka enligt kanslerns föreskrifter skulle beläggas med äkta guld medan grindarna skulle målas med grön oljefärg. Sandstensportalerna togs bort och ersattes med rusticerade pelare som bar upp grindarna.

Det skulle visa sig svårt att hålla Lundagård i det skick som Hårleman tänkt sig. Professorn i naturhistoria, E.G. Liedbeck, som även var föreståndare för Botan och Lundagård tycks p.g.a. sitt stora intresse för utländska trädslag ha förvandlat Lundagård till botans arboretum. För att få plats med de många olika trädslag som han enligt egna och andras uppgifter planterade i Lundagård måste även gräsmattorna ha utnyttjats. Ett stort problem för trädgårdsmästaren var att gången mellan östra och västra grindarna hade blivit allmän vag och då folk glömde att stänga grindarna medförde detta att de svin som gick lösa på gatorna kom in på Lundagård. På 1770-talet klagades över att både studenterna och lärpojkar hade börjat spela boll på gräsmattorna så att dessa slets ner, och dessutom gick man kors och tvärs över gräset så att nya gångstigar uppstod. Efter många andra försök att freda gräsmattorna spikades till slut läkten på trädstammarna runt dem.

År 1802 företogs, i avsikt att befrämja trädens växtlighet och därmed försköna Lundagård, en drastisk kapning av de då 50 år gamla träden. De sågades av 3 à 4 meter över marken. Spåren efter denna kapning kan man fortfarande se på de äldsta träden. Samma år byggdes en ny konsistoriebyggnad i Lundagård öster om det gamla akademihuset, placerat som flygel till detta. Huset kallades ibland Nya akademin men sedermera oftast "Kuggis". Det revs 1897.

Några år senare företogs på initiativ av den dåvarande föreståndaren för Lundagård, professor J.A. Retzius, en allmän uppsnyggning av anläggningen. Hårlemans ritningar plockades fram och med ledning av dessa lades extra gångvägar igen och överflödiga träd togs bort.

1815 kom ett förslag från den nya kanslern L.V. Engeström om att murarna runt Lundagård skulle rivas ner, att gården skulle lämnas öppen mot Kyrkogården och att murarna i öst och väst skulle ersättas med järnstaket. Meningen med detta var att motverka den fukt som uppstod innanför murarna och som skadade både växtligheten och byggnaderna. Den södra muren mot kyrkogården revs redan 1817 men verkställandet av de övriga rivningarna dröjde och kom att glömmas bort för en tid. I samband med att det nya biskopshuset byggdes bodde emeilertid biskopen tillfälligt på Kyrkogatan och hade då utsikt mot den nu mycket förfallna västra lundagårdsmuren. Förslaget väcktes åter att riva dem. 1837 revs den västra och detta gav upphov till våldsamma demonstrationer från studenternas sida. Den östra muren revs 1842 utan att orsaka några protester.

Lilla Torg väster om Lundagård hade använts för kreatursmarknader fram till 1840-talet då Mårtenstorget kom till. Norr om torget, mellan Botan och Kyrkogatan låg två privata tomter vilka köptes av Universitetet 1840 och 1874. 1868 planterades Lilla Torg och kom därmed att uppfattas som en del av Lundagård. 1881, i samband med att den nya Universitetsbyggnaden planerades, revs byggnaderna på de två privata tomterna. På den norra byggdes själva universitetshuset, medan den södra planterades och införlivades, även den med lundagårdsplanteringen.

Någon gång mellan 1819 och 1835 togs de mindre gräsmattorna närmast Lundagårdshuset bort så att den breda raka grusgång som nu finns uppstod mellan Kyrkogatan och Sandgatan. 1883, då universitetsplatsen hade fått en ny utformning av H. Zettervall, beslöt man att göra en allmän renovering av hela Lundagård. Ny jord fraktades dit och många nya träd planterades. Under senare år har kompletteringar av trädbeståndet gjorts efterhand i avsikt att bibehålla Lundagård oförändrat. 1980 flyttades lundagårdsgränsen mot Sandgatans södra del något åt öster då gatan här gjordes om till gång- och cykelväg. Med de nämnda ändringarna har Lundagård som parkanläggning ändå fått behålla det karaktäristiska i Hårlemans ritning från 1745.