Lokstall & Vattentorn - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Version från den 8 oktober 2019 kl. 13.19 av David Foisack (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Lokstallar har efter tysk förebild vanligen byggts som rundstallar kring en centralt placerad vändskiva. Den inre stallväggen har byggts efter en cirkel med 20 till 22 mete...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Lokstallar har efter tysk förebild vanligen byggts som rundstallar kring en centralt placerad vändskiva. Den inre stallväggen har byggts efter en cirkel med 20 till 22 meters radie. På några platser byggdes rektangulära parallellstall, mest därför att bättre kunna utnyttja ett begränsat utrymme. Rundstallarna byggdes vanligen som dubbelstall med plats för två lok i varje stallrum. Vid behov kunde lätt nya stallrum byggas intill befintliga med samma inre radie men ibland med större längd (för större lok) än de äldre. Det blir då tydligt om ett rundstall byggts till.

Lokstall fanns normalt vid ändstationer. Vid en del större stationer kunde det också byggas lokstall för stationens rangerings- och växlingslok. SJ, som hade mycket fler lok, byggde lokstallar med ett avstånd på 50-60 kilometer. Vid lokstallarna fanns ofta också reparationsverkstäder, vattentorn och kolgivningsanordningar, som vid större stationer kunde vara mycket omfattande. Lokstall och verkstäder byggdes på grund av brandrisken alltid i tegel. Även vattentornen byggdes vanligen i tegel och ibland som en integrerad del av lokstallet. Vattentorn och kolgivningsanordningar anlades med ett avstånd anpassat till lokdriften, alltså hur långt ett ånglok kunde gå innan det behövde påfyllning av vatten och kol. Det enda vattentornet som uppfördes av järnvägsbolagen i Lunds kommun stod i Veberöd och revs troligen i samband med att MSJ lades ner 1970.

I takt med att ångloken togs ur drift degraderades lokstallar och verkstäder till förråd, ibland för avställda fordon, fick annan verksamhet eller revs. I Lunds kommun har lokstallarna aldrig varit omfattande: På Lunds C fanns ett lokstall med två stallplatser som byggdes av LTJ och SJ gemensamt, senare tillkom ytterligare en stallplats, troligen för LKJ. LBJ hade ett eget lokstall i anslutning till sin bangård på Lund V och LReJ hade ett lokstall med verkstad i anslutning till bangården på Lunds S. I samband med att tvärbanan från Dalby till Bjärsjölagård byggdes uppfördes ett lokstall även i Dalby. Det sista lokstall som fanns i kommunen var LReJ:s anläggning vid Kastanjegatan. Det revs 2011 efter att ha stått tomt och förfallet i många år. Tanken är att det skall återuppbyggas som en del i en ny hotellanläggning.