Kannan 1

Från Bevaringsprogram
Version från den 18 december 2018 kl. 10.07 av Henrik Borg (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Kannan 1
P1000007.JPG
Kannan 1
Information
AdressPostgatan 2
ByggnadsårRunt 1900, uppskattningsvis
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingsärskilt kulturhistoriskt värdefull, beslut 2018

Kannan 1 är troligen uppfört under första decenniet efter 1900 och en ägostyckning nämns 1910. Byggnaden har rymt bostad och olika verksamheter. Bland annat har det använts av mäklarfirma och frisör. Olssons bageri, som drevs av tre generationer Olsson i Veberöd under 73 år fram till 2007, drevs i detta hus de sista 10 åren, dessförinnan hade man bedrivit bageri på Läkaregatan och på Sandgatan. Frisör Norén som verkade och bodde i huset på 1960-talet drev även en korvluda (korvkiosk) där parkeringen är idag. Idag är vinden inredd till bostad medan frisör- och skönhetssalong med solarium bedrivs i gatuplanet. Här finns även barnklädesaffären Gömstället.

Byggnaden är i ett plan med inredd vind och källare. Sockeln är av natursten med murade fogar. Sockeln är endast synlig på gavlarna och baksidan. Fasaden är murad med Veberödstegel i kryssförband med pärlfog. Sadeltaket är bandtäckt med gråmålad plåt, skorstenen murad med gjuten krona och vindskivor av grönmålade träbrädor. Mot gatan finns två takkupor och mot trädgården en. Kuporna mot gatan tillkom 2012. Alla kuporna är täckta av likadan plåt som taket. Fönstren har stickbågevalv och fönstren är av en-, två- eller treluftstyp samt ett takfönster i västra takfallet. En del är av trä och andra av aluminium, färgen på karmen varierar mellan gröna och vita. Det finns fyra blindfönster, ett i norr och tre i öster, samt ett igenmurat i söder. Dörrarna är sentida, av trä med glasparti och spegelindelning med panel samt mässingsbeslag.

I trädgården finns ett garage, som tidigare troligtvis haft en annan funktion. Omedelbart intill garaget finns ett hönshus. Garagebyggnaden har även den en putsad sockel. Fasaden och konstruktion-en är murad av Veberödstegel i kryssförband och tjärpapp täcker sadeltaket. Taket har vitmålade vindskivor av trä. En- och tvåluftsfönster av trä med fasta spröjsar sitter i norr och öster. Dörren är av grönmålad träpanel och carporten är av brunmålad plåt. Uthuset är klätt med liggande faluröd träpanel och en grönfärgad panel på dörren.

Trädgården är i övrigt till största delen grästäkt och har gångar lagda med betongplattor. Den är omgärdad av ett trästaket med rabatt med nyplanterade buskar innanför. Ett körsbärsträd står mellan garaget och bostadshuset samt ett antal stora granar mot grannfastigheten.

Anekdot

Den siste bageriidkaren var Jerry Olsson som drev firman under de sista åren

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda