Järnvägshotell - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Version från den 8 oktober 2019 kl. 13.45 av David Foisack (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'SJ drev ett antal restauranger och hotell intill och på sina större stationer, dock inte i Lund. Utanför statens markområde fanns ofta flera hotell och restauranger. I Lun...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

SJ drev ett antal restauranger och hotell intill och på sina större stationer, dock inte i Lund. Utanför statens markområde fanns ofta flera hotell och restauranger. I Lund låg Järnvägshotellet ungefär mittemot stationshuset. Detta var naturligtvis en fördelaktig placering eftersom nästan alla resande kom med tåg fram till 1930-talet. Järnvägshotellet i Lund revs på 1950-talet.

Även i stationssamhällena anlades järnvägshotell på nära avstånd från stationshuset. Anläggningarna i Veberöd och Södra Sandby är rivna, men de finns kvar i Genarp, Revingeby och Dalby. De hade sin glansperiod i början av 1900-talet då de framför allt frekventerades av den nya yrkeskategorin handelsresande. Järnvägshotellet var också ett nöjesetablissemang med fester och danser. Vad som fick serveras på hotellet och vid vilka tidpunkter reglerades ofta i lokala ordningsstadgor. Järnvägshotellen är ofta något större än omgivande bebyggelse och gavs gärna en viss representativ karaktär. I likhet med järnvägsstationen är järnvägshotellet en karaktärsbyggnad i stationssamhället.


Särskilt kulturhistoriskt värdefulla järnvägshotell

  • Dalby
  • Genarp
  • Revingeby