Järnvägsgator - Järnvägens och bilens miljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Version från den 8 oktober 2019 kl. 13.43 av David Foisack (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Järnvägsgatan, Stationsgatan, Bangatan eller ett liknande gatunamn var ett typiskt inslag i stationssamhället. Det är ett immateriellt kulturarv man bör slå vakt om. Men...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Järnvägsgatan, Stationsgatan, Bangatan eller ett liknande gatunamn var ett typiskt inslag i stationssamhället. Det är ett immateriellt kulturarv man bör slå vakt om. Men järnvägsgatan hade dessutom ett säreget utseende med stationshuset som märkesbyggnad. Ofta fanns här också ett järnvägshotell och på andra sidan spåren, vid Magasinsgatan – som denna gata ofta fick heta – låg förutom godsmagasinet någon industri, kvarn, silo eller spannmålsaffär. Även om en del av dessa anläggningar är borta i dag finns fortfarande dess efterföljare kvar i form av bygghandel och liknande.

I Lund har Revingegatan fått namn, och böjd sträckning, av järnvägen till Revinge-Harlösa. På Väster finns en park som heter Bjärredsparken, syftande på Bjärredsbanan som gick fram här. Många gatunamn på Väster har anknytning till järnvägarna och många järnvägsanställda bodde också här.