Humlan 27

Från Bevaringsprogram
Version från den 14 december 2018 kl. 11.10 av Henrik Borg (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Humlan 27
P1000298Hu27.JPG
Humlan 27
Information
AdressLäkaregatan 1A-C
Byggnadsår1952
ByggherreVeberöds municipalsamhälle
ArkitektHans Westman arkitekt

Huset var tänkt att fungera som kommunhus men kom aldrig till användning som sådant, flera ritningsvarianter utarbetades. Westman fungerade som stadsarkitekt till Dalby kommun men med omfattande egen verksamhet, framför allt i Lund. Byggnaden är idag ändrad till hyreslägenheter. Tidigare varit kommunservicekontor, Posten, tandläkare, dagcentral för pensionärer, sjukgymnastik, körskola, kontor och veterinär.

Byggnaden är uppförd i två plan med inredd vind och källarvåning. Den gjutna och armerade betonggrunden är synlig i sockeln. Konstruktionen av pelare och balkar är delvis synlig i fasaderna. Fasaderna är klädda med rött hålkälstegel från Veberöd med indragen fog och slätputsade och vitmålade lister. Första våningen har två gjutna balkonger på varje gavel med vitmålat träräcke. Taket är av mansardtyp med flack nock, täckt med engoberade enkupiga och falsade lertegelpannor från Veberöd. De varierar i färgen mellan grönt och brunt. Takfallen har alla takkupor som är plåtklädda och vitmålade med sentida enlufts- och pivothängda aluminiumfönster i en till tre lufter. Fönsterbandet i första våningen har fönsterluckor i vitmålat trä åt två vädersträck. På äldre foto syns att fönsterluckorna varit målade i mörkgrön kulör. Entrépartiet är indraget i fasaden med en trappa med granitblock. Dörrarna är sentida kopior av originaldörrarna. De är gjorda i ek som oljats och de har glaspartier samt mässingsbeslag.

Fastigheten är delvis omgärdad av ett trästaket. Gångarna är asfalterade eller satta med kalksten och fastigheten angränsar till en friliggande parkyta. En planterad rabatt finns utmed fasaden på gårdssidan. Åt gården finns en mur klädd med mörk natursten och vita bruksfogar.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda