Skillnad mellan versioner av "Hjulmakaren 7"

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Rad 1: Rad 1:
 
{{Husfakta
 
{{Husfakta
 
|fastighet      = Hjulmakaren 7
 
|fastighet      = Hjulmakaren 7
|bild            =  
+
|bild            = [[File:1hjulmak7.jpg|250px]]
|bildtext        =  
+
|bildtext        = Hjulmakaren 7
 
<!-- Information -->
 
<!-- Information -->
 
|adress          = Hällestadsvägen 1
 
|adress          = Hällestadsvägen 1

Versionen från 12 maj 2015 kl. 05.20

Hjulmakaren 7
1hjulmak7.jpg
Hjulmakaren 7
Information
AdressHällestadsvägen 1
Byggnadsåruppskattat 1883

Tre byggnader finns på de tidigare två fastigheterna som huvudsakligen har varit verksamhetslokaler. Här har inrymts manufaktur, bageri och kafé som innehades av Ingvar och Anna Persson och tidigare hade varit beläget längre ut på Hällestadsvägen. Även försäljning av grönsaker och mjölk har förekommit, då av Arvid Svensson som sålde för mejeriets räkning. Nu sker försäljning av husdjurstillbehör här. Fram till för några år sedan såldes tyg och utfördes viss beställningssömnad.

Den huvudsakliga byggnaden är placerad med långsidan mot gatan och har ingång centralt med en något markerad trappa. Idag finns där en nyare svart dörr. En överbyggnad över denna med staket under har funnits med välarbetat träsnideri. Byggnaden inrymmer en och en halv våning och är relativt hög. Sockeln är byggd av stora naturstensblock. Idag är dessa målade i vitt och murningen mellan stenarna är svartmålad. Inskription i murningen finns; där står ”1883”. En frontespis som tidigare haft gesimser är nu klädd med svartmålad panel. Nedre våningens fönster i svart har två luft, spröjs och är i ålder med huset. Taket är klätt med eternitplattor och har äldre ståndränna kvar. Frontespis finns mot gårdssidan. Västra gaveln har tvåluftsfönster. Det mindre husets fasad undergår en renovering med ny puts på tegel och mursten. Äldre tvåluftsfönster finns kvar som dock är något skadade. Ett större gavelfönster har ersatts med hel ruta. Gamla smala dörrar på långsidan.

Det tredje vitputsade huset på fastigheten med gavel mot Trekanten är idag, sedan 1988, pizzabageri och -butik. Det är placerat i vinkel och sadeltaket, som har valmade gavelspetsar, är täckt av eternitplattor. Sockeln är putsad. Mot Trekanten finns ett stort helrutefönster samt två dörrar. Övre våningens fönster har också hel ruta. En panelklädd frontespis åt väster. Här finns också en ingång. I byggnaden bedrevs vagnmakeri av Nils Nilsson under 1900-talets första decennier. Detta flyttades senare ut från centrum till större lokaler vid Veberödsvägen. Huset har också tidvis utgjort bostad. På husets nordöstra sida finns en utbyggnad i vitmålat korsvirke. Mellan detta och intilliggande hus finns ett vitt plank mot Trekanten.

Bevarandesynpunkter

Välskött, bevarat i relativt ursprungligt skick som ett bostadshus kombinerat med affärs/verkstadsdel, typisk för tiden då småbutiker kantade de samlande torgen i byn.

Husets ålder är i sig en anledning till bevarandeintresse. Det har också kvar sin funktion av butik, vilket är anmärkningsvärt och positivt. Ett bevarandeskydd just av denna byggnad stöder således hela bilden av det centrala Dalby, i beaktande av husets läge. Entrén mot Trekanten har länge funnits och haft liknande funktion även om innehållet har växlat.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda