Hjulmakaren 20-21

Från Bevaringsprogram
Version från den 27 november 2018 kl. 15.07 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Hjulmakaren 20-21
1hjulmakaren20.jpg
Hjulmakaren 20-21
Information
AdressKlockarevägen 1
Byggnadsår1897
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Ursprung: Hjulmakaren 16. Huset är i en- och enhalvplan med fasad i röd handslagen tegel under sadeltak, något större än kvarterets övriga tegelhus. Mellan takfot och övre fönsterkarm finns en kransgesims där två tegel har utkragats från murlivet. Fönstren är murade med stickbåge. Nyare fönster och dörrar har satts in men även några äldre inslag såsom små trekantsformade fönster i vindsplanets gavel finns bevarade. Huset har löpande renoverats, bl a med kakelugn och skorsten från 1991. En garagetillbyggnad med rödmålad träfasad har länkats till norra gaveln –89.

Ett äldre uthus fanns tidigare söder om boningslängan, uppfört i liknande stil i rödtegel under sadeltak. Detta har troligen rivits under 1980-talet.

Bevarandesynpunkter

Stilenlig 1800-tals länga. En hustyp som då det gäller proportioner och materialval är i avtagande och därför skyddsvärd. De flesta fastigheter av denna typ har murats om eller täckts med puts. Därför är det viktigt att bevara de få som står kvar ursprungliga och välbevarade. Byggnaden här har också unika detaljer som inte återfinns i andra hus. Teglet är troligen handslaget.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda