Hjulmakaren 1

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Hjulmakaren 1
AdressLundavägen 4
Byggnadsår1894

Samma person sägs även ha byggt de två intilliggande husen, enligt boende. Tillbyggnad av carport/förråd skedde 1969-72. Fastigheten har ursprung i Hjulmakaren 16.

Huset är uppfört i handslagen tegel tillverkad i Dalby och står på en låg avsatt sockel. Teglet är skiftande från ljust gul till svart och fogarna är konvexa. Sadeltaket är beklätt med eternitplattor. Plåtarbeten kring tak har röd kulör. Gavelrösterna har svart träpanel som avslutas med en dekorerande spets nedtill. Fönstren är vitmålade och så gott som ursprungliga. De är mura-de med stickbåge och har två luft med spröjs. Två blindfönster finns på norra gaveln. De har tidigare varit än mer utförligt målade än som idag, med gardiner och blommor. Östra långsidan har svart entrédörr centralt som flankeras av två smala fönster med en spröjs i varje.

Tidigare utgjorde huset bostad för två familjer, som delade kök vid husets norra gavel, vilket idag är förråd och entré. Den ena hälften av huset beboddes av en skräddare under 1920-30-tal som hade sin verksamhet i den sydliga delen av huset. Idag utgör detta utrymme kök och matrum. Huset består av en våning och har vind med brant lutning som är inredd upp till taknocken.

En mindre förråds- och garagebyggnad är uppförd 1969 respektive -72. Äldre förrådsbyggnad har funnits inom nuvarande Länsmansvägens utbredning men revs då den breddades.

Trädgården hålles också i äldre stil. Mycket blommor växer mellan järngrind och hus längs de smala grusgångarna.

Bevarandesynpunkter

Detta hus är ett gott exempel på väl bevarat mindre bostadshus med trädgård från tidigt 1900-tal. Skicket är ursprungligt och oförändrat i helhet och detaljer. Det vackra dalbyteglet med sina fina naturliga färgskiftningar har här väl bevarats i fasaden. Huset har trots sitt opretentiösa omfång fått stå kvar i ursprungligt skick utan till- och påbyggnader bortsett från förråd. Färgsättningen med gulsvart tegel, trä i svart med avgränsade mörkröda inslag på gavel och dörr samt vita fönster ger en väl sammansatt och mättad, tidlös färgskala. Eftersom teglet inte tillverkas längre och på sin tid var en lokal industri finns anledning till skyddande. Som ett mått på materiell välfärdsutveckling visar också huset dåtidens måttliga skala jämfört med vår egen tids bostadspreferenser.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda