Gråbröder 29 och 30

Från bevaringsprogram
Version från den 21 oktober 2013 kl. 07.12 av Bevaringsprogrammet (diskussion | bidrag) (röd/svart, replaced: Kulturhistoriskt värde: svart → Kulturhistoriskt värde: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Gråbröder 29 och 30
Grabroder 29-30.png
Gråbröder 29 och 30.
Information
AdressBytaregatan 22 och 24
Byggnadsår1866, omb nr 29 1916, 1945, nr 30 1914
Byggherrefabrikör J.M. Ekström
Gårdshus

Två sammanbyggda envåningshus, uppförda i ett sammanhang av fabrikör J.M. Ekström. Tomterna var de första som avsöndrades från den stora gården med nr 302 i hörnet av Winstrupsgatan och Sankt Petri kyrkogata.

Byggnaderna har likartad utformning uppförda av tegel och råsten med profilerad svart sockel och ljus, slätputsad fasad med en krönande fris av små konsoler vid gesimsen. Fönstren är stickbågiga med profilerade omfattningar. Ytterdörrarna är placerade på gavelväggarna. Sadeltaket är täckt med enkupigt gult tegel. Gråbröder 30 tillbyggdes 1914 med en andra våning mot gården. Gråbröder 29 erhöll 1945 takkupor mot gatan.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistoriskt värde: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gårdshuset är uppfört som halvhus med putsade fasader och pulpettak lagt med enkupigt gulaktigt tegel. Fönstren och dörren är sentida men utförda som spröjsade tvåluftsfönster och bräddörr. Fönsterluckor av sentida utformning. Gården utformad som trädgård med planteringar, rabatter och gräsmatta.