Genarp - Industrimiljöer i Lunds kommun

Från bevaringsprogram
Version från den 9 mars 2018 kl. 14.05 av David Foisack (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''Historik''' Järnvägen mellan Malmö och Genarp invigdes 1894. De äldre industriella verksamheter som funnits här är mejeriet (etablerat 1898) och snickerifabriken som...')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)

Historik

Järnvägen mellan Malmö och Genarp invigdes 1894. De äldre industriella verksamheter som funnits här är mejeriet (etablerat 1898) och snickerifabriken som 1924 kallades L. Nilssons söner.

Kärrvallens karaktärsdrag

Företagsområdet ligger i norra delen av Genarp och omfattar i dagsläget endast ett kvarter delat av två återvändsgator. En äldre gård med bebyggelse från cirka 1920-30-talet, här finns en lång länga i östvästlig orientering, med putsade fasader och sadeltak belagt med sinuskorrugerad grå eternit som ser ut att ha varit svinstall eller fågeluppfödning men som nu rymmer mindre företag, bland annat ett spettkagebageri. I övrigt är bebyggelsen i området från de senare årtiondena. Några är med tanke på att de har tak av eternit troligen byggts före mitten av 1970-talet (Kärrvallen 3 Bil & motorservice). De flesta byggnaderna i området är uppförda med fasader av gul eller vit plåt, gula eller vita betongelement. Flera företag är åkerier, bilservice, men tillverkning bedrivs av Ottossons färgmakeri, Genarps lådfabrik och Magnussons i Genarp. Ottossons linoljefärgsmakeri är byggt 2001 med tegelfasad, rödfärgad träpanel och sadeltak belagt med sedum. Genarps lådfabrik tillverkar lastpallar och emballage. Ny fabrikslokal byggd i betongelement 2002.

Kärrvallen 2, Magnussons i Genarp

Ett av företagen heter Magnussons i Genarp, de är specialiserade på att tillverka metallrör. Aseas första industrirobot placerades här 1974 och var i drift 70000 timmar innan den ställdes på museum. Robotmodellen hette IRB 6 var då världens första mikrodatorstyrda elektriska robot. Utvändigt är Magnussons byggd med fasader i vit plåt och plant tak, en lägre del byggt som kontor och en högre del för tillverkning och lager.

De första ritningarna är daterade 1970 och signerade Samuelsson & Jaenecke arkitekter i Malmö och SIAB (Svenska Industribyggen AB). Dessa stämmer i stora drag med dagens utformning, även om fönstersättningen skiljer sig åt från dagens. Det finns även snarlika ritningar från 1970 som signerats av Robertson Nordisk A/S. Ytbehandlingen i det senare fallet angavs vara väggar av s k Qpanel, fönsterband av aluminium och tak belagt med papp. Båda förslagen var förberedda för utbyggnad av ett kopplat kontor och utvidgning av fabrikshallen, något som också har realiserats.

Beskrivning enskilda fastigheter/anläggningar