Gästis 8

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Gästis 8
1Gastis87090.jpg
Gästis 8
Information
NamnDalby Gästis
AdressTingsgatan 6A
Byggnadsår1864

Med anor från 1600-talet och ett första gästgifvarebrev från 1666 är Dalby Gästgivaregård än idag restaurant och konferensrörelse. Krog antas ha funnits på samma plats innan nämnda år. Tidigare bestod gästgiveriets byggnader av en kringbyggd korsvirkesgård i kombination med eget lantbruk som höll verksamheten självförsörjande vad beträffar jordbruksprodukter.

Nuvarande gästgiveri är en pampig byggnad i två höga våningar med sadeltak som har brutna gavelspetsar. Fasaden har handslagen mörkt röd tegel lagd i kryssförband. Entrén är placerad centralt ovan en hög trappa från Trekanten och har en ljus ekdörr med fönster. Ovan denna reser sig en frontespis inramad av en trappad gesims som följer takets lutning. Utdragna gesimser är murade längs fasadens hela bredd. Den avsatta sockeln är brunmålad och omfattar flerrutade vitmålade fönster till källarvåningen. Köksingång och varuintag finns på gårdssidan, även här med hög trappa. Där finns till övre våningen en balkong med svart järnräcke över. Här har under 1970-tal en påbyggnad tillkommit med panelklädda väggar kring en lastbrygga. Fönstren som är från byggnadsåret är stora, har sex rutor med tvärpost på övervåningen och är vitmålade. Små trekantformade fönster som kupor finns placerade i taklutningen. Interiören är väl underhållen i ursprunglig stil både i serveringssalar i nedre planet och i större sällskapslokaler på våningen ovanför. Restaurantlokalerna är hållna i traditionell skånsk färgskala i ockrafärgade toner av rött och gult. Klassiska 1800-talsmöblemang och inredningsdetaljer även av äldre årgångar ingår.

Bevarandesynpunkter

Historik sedan 1600-talet står som ett oemotsagt bevarandevärde. Det vackra teglet, stora välbevarade fönster, historisk anknytning i arkitektonisk gestaltning och viss medeltidsromantik.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda