Fd polishuset

Från Bevaringsprogram
Version från den 12 november 2018 kl. 12.52 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Tingshuset 1
1polishuset7093.jpg
Fd Polishuset
Information
NamnFd polishuset
Byggnadsårföre 1906
ByggherreIngen uppgift
Arkitekthäkte: J Nilsson
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

1787 års karta visar en byggnad på samma plats som denna, vars ålder är okänd. Här har sedan långt tillbaka funnits häkte och polisstation. Den senare lades ned och byggdes om vilket liksom fasadrenoveringen utfördes under sent 1990-tal. Idag utgör lokalerna kontor.

Fasaden är i alla stycken vit, i ny puts som är lagd i större partier som delas av ett mellan- liggande listverk vilket ger ett intryck av profilerad dekor. Blinderingar finns i partier, som till vänster om den östra entrén, utformad som ett fönster i symmetrisk ordning. Enligt en bild från 1940-talet fanns då fönster. Bandrustik och en rikligt profilerad gesims följer taket. Sockeln är hög och avsatt och mörkt gråfärgad från att tidigare har varit ljust grå. Av ett äldre svartvitt fotografi framgår att byggnaden är oförändrad ursprunget med undantaget att fönsteromfattningarna som nu är vita tidigare har haft en mättad färg. Sadeltaket är mörkgrått, valmat och klätt med pannor. Det har runda små takkupor, homejor, med flerrutade fönster. En lanternin kröner taket. Två ingångar finns från den inre gårdssidan, med ljusa ekdörrar ovan höga trappor. Dessa omfattas av väl profilerade överstycken.

Tidigare fanns bostad med litet kök inredd i husets södra del. Även två små rum i vindsvåningen fanns på den sidan. Systemet med att vakthavande således bodde i huset upphörde under 1950-talet. I den andra delen fanns tre celler, vilka byggdes om till kontor under 1980-talet.

Bevarandesynpunkter

I egenskap av flerhundraårigt häkte har byggnaden ett väl definierat värde ur kulturhistorisk synpunkt. Det finns anledning att tro att både tingshuset och häktet kan ha funnits en mycket lång tid i byns historia. Huset är ståtligt och välarbetat och ger samhällets centrum ett tillskott av arkitekturhistorisk glans. Byggnaden en god representant för en stilren och enkel klassicism.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda