Skillnad mellan versioner av "Ehrenberg"

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
(Aktuella Fastigheter)
(Aktuella Fastigheter)
 
Rad 22: Rad 22:
 
*[[Ehrenberg 14]]
 
*[[Ehrenberg 14]]
 
*[[Ehrenberg 15]]
 
*[[Ehrenberg 15]]
*[[Ehrenberg 16]]
+
*[[Ehrenberg 16]] Fd. del av [[Ehrenberg 3]]
  
 
== Tidigare Fastigheter ==
 
== Tidigare Fastigheter ==

Nuvarande version från 18 november 2019 kl. 19.16

Ehrenberg

Bakgrunden till bebyggelsen i kvarteret har skildrats i den inledande områdeshistoriken. Kvarteret domineras av en relativt lågmäld småfolksbebyggelse i ett och ett halvt plan och såsom byggherre till merparten av husen står olika byggnadshantverkare. Under åren 1874-75 bebyggdes de fyra tomterna i kvarterets nordöstra hörn, flertalet med låga putsade längor. De resterande tomterna i kvarteret bebyggdes 1883-87, efter det att kvarteret stadsplanelagts, och byggnadsstadgans krav kom därmed att tillämpas på de nya husen. Genom att jämföra husen inom kvarteret får man en uppfattning om vilka effekter byggnads stadgan fick även på denna förhållandevis enkla typ av bebyggelse.

De bägge hörntomterna mot Brunnsgatan bebyggdes med olika typer av verksamhetslokaler som sedan har rivits. På den mot Östra Vallgatan låg ett bageri, medan det på tomten i hörnet mot Arkivgatan uppfördes ett stall för 10 hästar. På ytterligare tre av tomterna i kvarterets sydöstra hörn fanns det inne på gårdarna häststall och mindre åkerier. Längre österut på Brunnsgatan, på dess södra sida, låg ett av stadens större åkerier.

Kvarteret ingår i ett sammanhängande stråk med småfolksbebyggelse från Nöden till Lilla Råby. Särskilt tegelbebyggelsen i kvarterets östra del är av betydelse för miljön längs Östra Vallgatan.

[redigera] Aktuella Fastigheter

[redigera] Tidigare Fastigheter

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda