Dalby 60:19

Från Bevaringsprogram
Version från den 27 november 2018 kl. 12.00 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Dalby 60:19
Lokstallarna.JPG
Dalby 60:19
Information
NamnLokstallarna
Byggnadsår1896-97
ByggherreStatens Järnvägar
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingÖvrig byggnad

En flitigt omdiskuterad byggnad, då den dessvärre har fått förfalla under de senaste årtiondena. Idag är de fyra nästan kvadratiskt ställda väggarna intakta bestående av rött tegel och med på sidornas väggar avgränsande partier i grå slätputs stående lodrätt. Sadeltaket är till stora delar skadat. Viss ornamentering i mureriet har bibehållits. Mindre runda blinderingar, geometriskt satt mursten insprunget i fasad- samt i hörnpartier finns. Även kring fönster vilka är rundbågade och försedda med ett flertal mindre spröjs här dekorativ sten satts.

Bevarandesynpunkter

Om byggnaden efter granskning av ingående beståndsdelar befunnits vara i acceptabelt skick för ombyggnad, finns många möjligheter att integrera byggnaden i det planerade bostadsområdet. Den mer än hundraåriga byggnaden är väl lämpad att bidra med associationer till en äldre tid i samhället samt ge kunskap om tidigare spårbunden trafik och kommunikationsvägar, vilket ger underlag för viktiga känslomässiga rötter i orten. Byggnaden kan som renoverad utgöra lokal för fritidsaktiviteter för boende i de moderna husen, ge tradition och förankring till de människor som kommer att bosätta sig här.

Ett sätt att kunna tillvarata kvarvarande byggnadselement på ett kostnadseffektivt och fruktsamt sätt är att låta studenter i byggnadsvård få arbeta med huset, dels praktiskt dels idémässigt.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda