Bytarebacken 39

Från Bevaringsprogram
Version från den 26 februari 2019 kl. 15.53 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök
Bytarebacken 39 fd Bytarebacken 29
Bytarebacken 29.png
Bytarebacken 39
Information
AdressBangatan 10A-12D, Clemenstorget 5 & Knut den Stores Torg 6, 8
Byggnadsår1977
ByggherreHandelsbolaget Bytarebacken
ArkitektSverker Carlgren, K-konsult
Gårdssidan till Bytarebacken 29 och 32. Foto 1981.

Fyravånings affärs- och kontorshus med fasader i gulrött och mörkare brunrött beklädnadstegel. Genom vita, plattklädda burspråk och fönsterbröstningar ges fasaden viss artikulering. Accentuerat hörnparti med kupolliknande avslutning, klädd med brun plåt. Brunsvarta metallbågar i fönstren. Mellan bottenvåningen och första våningen ett utskjutande skärmtak. Större parkering under markplan.

Bytarebacken 39 fd Bytarebacken 32
Bytarebacken 32.png
Bytarebacken 39
Information
AdressBangatan 10, Knut den stores gata 2
Byggnadsår1965-67
ByggherreHSB
ArkitektArkitekter Sven Backström och Leif Reinius AB
Bytaebacken 39
Från gatan
Gårdssidan till Bytarebacken 29 och 32. Foto 1981.

Fyravånings affärs- och kontorshus med fasader i rött beklädnadstegel. Vita plåtklädda burspråk samt skärmtak mellan bottenvåningen och första våningen utmed Bangatan.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Byggnaden upptar cirka en fjärdedel av det då nya kvarteret Bytarebacken. Det inrymmer kontors- och affärslokaler och är uppfört i fyra våningar med källare i två våningar. Fasaderna präglas av det mörka teglet i löpförband och en fönstersättning. De vita plåtklädda burspråken bryter fasaden. Taket är plantak belagt med svart papp och beslaget med trapetskorrugerad brun plåt. Fönster är ursprungliga enluftsfönster i brunmålat trä av två olika bredd men samma höjd som varierats över fasaderna. Dörrarna är sekundära glasade bruneloxerade aluminiumdörrar. Ett utdraget skärmtak avtäckt med koppar skiljer bottenvåningens butikslokaler från ovanförvarande kontor i fasaden. Gården är till hälften överbyggd med lågdel och till hälften en passage med omväxlande växtplantering, sociala problem har lett till att passagen som ursprungligen var öppen nu är stängd. Åren innan Bytarebacken ritade Backström & Reinius Åhléns City (1964) vid Klarabergsgatan och det femte höghuset vid Sergels torg (1965). Under 1950-talet hade man ritat stora projekt som Vällingby och Farsta centrum. Bytarebacken är ett storskaligt projekt med modernismens tidstypiska kännetecken i trafikseparering och upprepning av fasadmotiv.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda