Bryggeriet 6

Från bevaringsprogram
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Bryggeriet 6
Bryggeriet 6.png
Bryggeriet 6
Information
AdressKävlingevägen 4-6
Byggnadsår1904, veranda 1928
ByggherreLunds Bryggeri Aktiebolag
ArkitektJohn Dieh (fasad), Victor Bagger (konstruktion), 1928 Theodor Wåhlin
Uppförandet. Foto 1904/Kulturen.

Huvudbyggnaden är ritad av två danskar och har getts en mycket representativ karaktär. Den har markerade horisontaler och vissa drag lånade från medeltid och renässans. Byggnaden är invändigt klart uppdelad i tre olika delar vilket även avspeglar sig i gatufasadens uppdelning i två gavel partier och ett lägre mittparti med flackt tak. Mittpartiet är rikare dekorerat och har större fönsteröppningar medan gavlarna är mera slutna. Gatufasad i gult förbländetegel med brunt förbländetegel i bl a sockel, våningslister och rundbågefrisens slutstenar. Cementdekorationer bl a i form av mittposter i en del fönster och i bildfält med humle. I bågarna ovanför fönsterna gröna, pyramidformade formtegel. Gavelpartiernas hörn markeras av lisener. I bottenvåningen stora brunfernissade träfönster, medan de övriga, utom några som har bytts i sen tid, är småspröjsade gjutjärnsfönster, nu målade gulvita. Taket skivtäckt med rödmålad, galvaniserad plåt.

Mittpartiet inrymde i bottenvåningen en stor tappningshall. På andra våningen fanns bl a kylrum och jästrum.

Det norra gavelpartiet innehöll bl a jäsrum och överst en stor tunnvälvd kylskepps vind där den heta vörten från brygghuset kyldes. För att säkerställa god luftväxling i rummet finns på taket tre dekorativt utformade ventilationshuvar.

I det södra gavelpartiet fanns korn- och humlemagasin samt lager för buteljerade drycker. Där inreddes också 1928 restaurangen Tre Tunnor. Dess stora sal har pilastrar av tegel med blinderingar, imiterat bjälktak och väggar klädda till halva höjden med naturfärgad panel. Ovan panelen frescomålningar som i kåserande anda skildrar händelser ur Lunds historia. De är utförda av konstnären Oscar Antonsson 1929.

Omedelbart söder om huvudbyggnaden uppfördes en mindre entrébyggnad till Tre Tunnor med serveringsterrass på andra våningen. Bottenvåningen ansluter till envåningsbebyggelsen söderut och har vitmålad putsfasad och sockel klädd Kylskeppsvinden. med rödbruna klinker. Rundbågade, grönmålade, småspröjsade fönster, med slutstensmarkeringar i puts. Fernissad entrédörr vars överdel är småspröjsad liksom det stora välvda överljusfönstret. Övervåningen i ofärgad puts har utformats som ett tempel med de stora, småspröjsade fönsterna åtskilda av doriska pilastrar. Över fönsterna dekorativa kopparlyktor. På terrassen finns delar av det ursprungliga möblemanget kvar.