Bispen 4

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Bispen 4
Bispen 4.png
Bispen 4
Information
AdressSölvegatan 3
Byggnadsår1904, gårdshus 1904-05
Byggherrebyggmästare L Svensson
Arkitekttroligen Oskar Hägg
Gårdshus

Gathuset i jugend med inslag av nyrenässans har markerats som ett hörnhus med påkostade fasader av gult förbländetegel såväl mot gatan som trädgården i väster. Det är asymmetriskt uppbyggt med hörntorn, risalit, burspråk och frontespiser. Sockeln, klädd med rustika granitkvadrar, avslutas av en sandstenslist. Bottenvåningen avgränsas mot de bägge övre, som är sammanhållna till en enhet, av en enkel tegellist och en cementlist. Frånsett tornet var taket från början pappklätt, men är nu täckt med rödmålad skivplåt. Fönsternas utformning varierar och en del är sammanhållna i grupper av gemensamma stickbågar. Dekorationer i form av hörnkedjor och fält i sandsten, samt listverk och dekorplattor med blomstermotiv i cement. På västsidan tre breda balkonger med dekorativa smidesräcken. Påkostad portal i sandsten, vars överdel har utformats som ett cirkelsegment. Ett par trappsteg leder upp till den indragna porten som är målad mörkbrun och i överdelen har stora fönster med jugendinspirerad spröjsning. Entrén därinnanför är kryssvälvd och har skulpterad panel och på väggarna däröver landskapsmålningar. Själva trapphuset är marmoreringsmålat och i taket dekorationsmålningar med blombuketter och kvinnohuvuden. I lägenheterna stuckaturer och ursprungliga snickerier samt en del kakelugnar. Frånsett att fönsterna har bytts mot nya, målade turkosa, är huset mycket välbevarat.

Gårdshuset i gult maskinslaget tegel är i det närmaste kubiskt till sin form, men har i nord och öst ett rundat respektive ett avskuret hörn, och vid dessa finns det förkroppningar på fasaden. Taket är valmat och var från början papptäckt, men är nu klätt med rödmålad skivplåt. Enkla, murade fönsterbänkar och gesims med ett sågtandsskift. Sockel av tuktad granit och över källarfönsterna överliggare av granitblock. Åt väster en balkong motsvarande de på gathuset och åt söder en liten frontespis med tureller och gesims i förbländetegel. Ursprungliga helfranska ytterdörrar och nya fönster målade turkosa. Huset byggdes med en stor lägenhet på varje plan. Den på bottenvåningen är enligt uppgift välbevarad, medan övervåningen nu används av språkinstitutioner.

Byggnadsritningarna är inte signerade men husen har sådana överensstämmelser i vissa detaljer med andra hus ritade av Hägg, att det är rimligt att tro att han även har ritat dessa.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda