Banken 14

Från Bevaringsprogram
Version från den 27 november 2018 kl. 15.47 av David Foisack (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök
Banken 14
1banken14.jpg
Banken 14
Information
AdressVeberödsvägen 1
Byggnadsår1931
ByggherreJ Jönsson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Fastigheten har ursprung i Dalby 63:1 och omfattar en stor välartikulerad 1920-talsvilla i nästan två hela plan med liten komplementbyggnad i samma gestaltning, i ursprungliga handlingar kallad förråd. En förbindelsemur mellan dessa har dörr i valv. Granitsockel med insprängda fönster till källarvåningen, en sockelvåning, till vilken leder en trappa och dörr under stickbåge. Ett ganska brant sadeltak täckt med röd tegel har en kupa åt norr, plåtklädd och en något utsirad vindskiva, båda i rött. Fasaden är ljusgrå, spritputsad och har kraftiga vita hörnkedjor. Stora vitmålade sexrutors fönster i original med mittpost, spröjs och murad utkragning under fönstret. Små halvcirkelformade fönster i vindsvåning och uthus. Trappad takgesims följer båda husens tak. Svarta fyllningsdörrar med fönster och överljus, vilka båda har diagonala spröjsar. Smala sidofönster med spröjs omger entrédörren ovan en hög stentrappa. Uthuset har även svarta dörrar men med diagonalt lagd smal panel. Sadeltak med fall som slutar något uppåtsvängt och med yttersta raden tegel murad i tak, vilket ser ut som en kontinental stilinfluens. Takbeklädnaden är enkupigt rött tegel Markerad frontespis åt söder med samma uttryck och därtill dekorerande svart korsvirke mellan fyra små, sexrutade fönster.

Välhållen trädgård i med huset tidstypisk stil; höga träd och häckar, rosenrabatter som omgärdar grusgång vid södra entrén. Svarta järngrindar i stolpar murade som hörnkedjor, vardera täckt av en svart plåthuv som krönts med klot. Stenlagd gård åt norr.

Bevarandesynpunkter

Omfångsrikt, stilfullt och av arkitekturhistoriska inslag rikt 1920-talshus. Väl underhållet, väl bevarade stilelement. Den omgivande trädgården är också tidsenlig och välhållen.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda