Skillnad mellan versioner av "Östervång 18"

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
 
Rad 6: Rad 6:
 
|adress          = Olshögsvägen 4
 
|adress          = Olshögsvägen 4
 
|byggnadsår      = 1925
 
|byggnadsår      = 1925
|byggherre      = preparator Otto Mattsson
+
|byggherre      = Preparator Otto Mattsson
 
|arkitekt        = 1925-30 Carl E Rosell
 
|arkitekt        = 1925-30 Carl E Rosell
 +
|Kulturhistorisk värdering = Kulturhistoriskt värdefull byggnad
 
}}
 
}}
 +
 
Byggnad i 20-talsklassicism med beige putsfasader och valmat sadeltak med rött tegel. Markerad takfot med profilerad gesims och strax därunder en profilerad list. Mittpartiet markeras av tre franska fönster med slutstensmarkeringar och på taket däröver tre stickbågiga takkupor med plåtprydnader på krönen. Fönsterna på bottenvåningen samt de franska fönsterna har putsade fönsterbänkar med konsoler. Vitmålade fönster med profilerade täcklister, större på övervåningen än bottenvåningen. På sydgaveln blyspröjsade fönster. Huvudentrén på nordgaveln har en skulpterad dörr med flankerande pilastrar och rundvälvt överljusfönster. Trapphuset på baksidan blev för trångt och byggdes 1930 till med ett utvändigt torn som har en indragen bottenvåning, buren av två kvaderindelade pelare. Byggnaden innehåller en större lägenhet på varje våning samt på vinden tre rum som var tänkta för studenter. Bygget blev dock dyrare än planerat och byggherren fick hyra ut bägge lägenheterna och själv bosätta sig i studentrummen. Husets interiör är välbevarad med äldre skåpsinredningar m m. Garaget med samma sorts fasadbehandling som huvudbyggnaden är uppfört 1926.
 
Byggnad i 20-talsklassicism med beige putsfasader och valmat sadeltak med rött tegel. Markerad takfot med profilerad gesims och strax därunder en profilerad list. Mittpartiet markeras av tre franska fönster med slutstensmarkeringar och på taket däröver tre stickbågiga takkupor med plåtprydnader på krönen. Fönsterna på bottenvåningen samt de franska fönsterna har putsade fönsterbänkar med konsoler. Vitmålade fönster med profilerade täcklister, större på övervåningen än bottenvåningen. På sydgaveln blyspröjsade fönster. Huvudentrén på nordgaveln har en skulpterad dörr med flankerande pilastrar och rundvälvt överljusfönster. Trapphuset på baksidan blev för trångt och byggdes 1930 till med ett utvändigt torn som har en indragen bottenvåning, buren av två kvaderindelade pelare. Byggnaden innehåller en större lägenhet på varje våning samt på vinden tre rum som var tänkta för studenter. Bygget blev dock dyrare än planerat och byggherren fick hyra ut bägge lägenheterna och själv bosätta sig i studentrummen. Husets interiör är välbevarad med äldre skåpsinredningar m m. Garaget med samma sorts fasadbehandling som huvudbyggnaden är uppfört 1926.
 +
 
<gallery>
 
<gallery>
 
Fil:Ostervang 18 lador.png|Lådor
 
Fil:Ostervang 18 lador.png|Lådor
 
Fil:Ostervang 18 skap.png|Skåp
 
Fil:Ostervang 18 skap.png|Skåp
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 
[[Kategori:Östervång]]
 
[[Kategori:Östervång]]

Nuvarande version från 2 december 2019 kl. 15.06

Östervång 18
Ostervang 18.png
Östervång 18
Information
AdressOlshögsvägen 4
Byggnadsår1925
ByggherrePreparator Otto Mattsson
Arkitekt1925-30 Carl E Rosell
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Byggnad i 20-talsklassicism med beige putsfasader och valmat sadeltak med rött tegel. Markerad takfot med profilerad gesims och strax därunder en profilerad list. Mittpartiet markeras av tre franska fönster med slutstensmarkeringar och på taket däröver tre stickbågiga takkupor med plåtprydnader på krönen. Fönsterna på bottenvåningen samt de franska fönsterna har putsade fönsterbänkar med konsoler. Vitmålade fönster med profilerade täcklister, större på övervåningen än bottenvåningen. På sydgaveln blyspröjsade fönster. Huvudentrén på nordgaveln har en skulpterad dörr med flankerande pilastrar och rundvälvt överljusfönster. Trapphuset på baksidan blev för trångt och byggdes 1930 till med ett utvändigt torn som har en indragen bottenvåning, buren av två kvaderindelade pelare. Byggnaden innehåller en större lägenhet på varje våning samt på vinden tre rum som var tänkta för studenter. Bygget blev dock dyrare än planerat och byggherren fick hyra ut bägge lägenheterna och själv bosätta sig i studentrummen. Husets interiör är välbevarad med äldre skåpsinredningar m m. Garaget med samma sorts fasadbehandling som huvudbyggnaden är uppfört 1926.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda