Veberöd 2:49

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Veberöd 2:49
Byggnad 1.1.JPG
Veberöd 2:49 Byggnad 1
Information
AdressVeberöd 361
Byggnadsår1929-1930
ByggherreJohan Wilhard
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Byggnad 1
Byggnad 2
Byggnad 2

Fastigheten styckades av från Veberöd nr 2 (Åsagården) utanför gränsen för municipalsamhället. Enligt uppgift för att dåvarande ägare ville få lägre skatt. Johan Wilhard förde troligtvis upp byggnaderna. Miljön är präglad av såväl jordbrukssamhället och municipalsamhället. Den angränsande åkermarken uppe på platån åt väster, åkermarken åt söder och den gamla allmänningen åt öster avgränsar fastigheten tillsammans med grusvägen. En kallmurad stengärdsgård omgärdar bostadshuset och ekonomibyggnaden. Trädgården har bevarade fruktträd av äpple, päron och plommon samt flera lövträd som björk, valnöt, hagtorn, axel och kastanj. Den är till stor del även grästäckt med köksträdgård där det finns med bärbuskar av vinbär, krusbär som tillsammans med en ligusterhäck avgränsar tomten och rabarber. Infarten och gångarna är belagda med mackadam. På tillhörande åkermark odlas potatis och rotfrukter.

Byggnad 1 - Mangårdsbyggnad

Mangårdsbyggnaden är uppförd i ett och ett halvt plan i inredd vind och källarvåning med bakugn. Den står på en slätputsad sockel med överhängda enluftsfönster av brunmålat trä. Fasaderna är klädda med handslaget rött Veberödstegel i kryssförband med kalkbruksfogar och har en frontespis mot vägen. Sadeltaket med kupa mot gårdsplanen är täckt med engoberade, svarta och enkupiga falstegelpannor. Kupan har svartmålade och plåttäckta gavlar och en murad tegelskorsten med gjuten krona är placerad i nock. Vindskivor och solbrädor är klädda med svartmålad plåt. Fönstren finns i olika typer runt om, alla under stickbågar. Gårdsfönstren är i en- till tre lufter i brunmålat trä med fasta spröjsar och gatufasaden har tvåluftsfönster i brunmålat trä även de med fasta spröjsar. Byggnaden har två entréer, en i varje gavel. Den ena har en trappa av huggen granit med svartmålat järnräcke och en lackad trädörr med glasparti med fasta spröjsar. Den andra, placerad i en farstukvist, har en gjuten trappa med svartmålat järnräcke och en lackad trädörr med speglar.

Byggnad 2 - Ekonomibyggnad

Ekonomibyggnaden, som tidigare varit stall, är uppförd i ett plan på en slätputsad gråstenssockel. Den är tillbyggd under 1980-talet och den delen är klädd med locklistpanel målad med Falurödfärg. Det gamla stallet är uppfört i rött Veberödstegel i kryssförband med kalkbruksfogar och stickbågar ovan fönster och dörrar. Gavelröstet är klätt med rödmålad locklistpanel. Sadeltaket är täckt med svartmålad korrugerade plåtskivor. Fönstren är i två lufter och i brunmålat trä med fasta spröjsar. Dörrarna och stalldörren är brunmålade och i trä.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda