Vallkärratorn 8:84 Boställshuset

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Vallkärratorn 8:84 Boställshuset
VKT884.1.JPG
Bostadshuset
Information
NamnBoställshuset
Byggnadsår1901
FunktionBostadshus
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

F.d. boställshus till Stångby station. Byggnaden är uppförd i ett plan med inredd vind. Fasad i rött tegel. Centrerat entréparti med granittrappa och grönmålad dörr med överljus. Vitmålade fönster i olika utformning med stickbåge och mönstermurat parti ovan. Svagt framträdande listverk i tegel separerar planen. Frontespis mot trädgården med fönster. Mot denna fasad finns även en senare tillbyggd öppen träveranda med pulpettak täckt av rödmålad plåt. Verandan nås via vitmålad dörr med överljus. Byggnaden täcks av ett valmat sadeltak med utkragande takfot. Taktäckning i enkupigt tegel och två profilerade skorstenar. Dekorativa detaljer såsom äldre armatur.

Uthus

Vallkärratorn 8:84 Boställshuset
VKT884.2.JPG
Uthuset
Information
NamnBoställshuset
Byggnadsår1901
FunktionUthus
klassificeringÄr med och bygger upp kulturhistoriskt värdefull miljö

Uthus tillhörande stationsområdets boställshus. Uthuslänga med fasad i rödmålad locklistpanel med vitmålande fönster och grönmålade dörrar med äldre beslag. Brutet sadeltak täckt med skivplåt och papp. Byggnaden bidrar tydligt till stationsområdets bebyggelsemiljö och har därmed ett starkt miljöskapande värde.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda