Värpinge 15:4 (Värpinge 11)

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Värpinge 15:4
Varpinge 154.png
Karta.
Information
AdressÖnnerupsvägen
Byggnadsår1899
Byggherrearrendator Lars Larsson
Arkitekttroligen Axel Larsson
Värpinge 15:4.
Ekonomibyggnader.
Detaljer.
Detaljer.
Detaljer.

Gården fick vid skiftena ligga kvar i byn, men efter en brand 1899 uppfördes nya byggnader ute på markerna. Arrendet har innehafts av samma familj sedan början av 1700-talet. Gården är en av de få i Värpinge som ännu håller djur.

Det friliggande boningshuset är uppfört i gult, maskinslaget tegel. Mot trädgården i norr markeras mittpmtiet av en rundbågad trädgårdsdörr flankerad av två rundbågade fönster. Över och under fönsterna enkla tegellister, där den övre följer avlastningsbågarnas konturer. Fönsterbänkar antyds av konsoler under den undre listen. Spritputsad sockel, upptill med ett slätputsat band. Sadeltak med rött tegel, tidigare troligen papptäckt, och utskjutande takfot med profilerade bjälkändar. Även i gavelspetsarna dekorativa bjälkar. Mot norr ursprungliga 4-luftsfönster med lösa innanfönster. Mot gårdsplanen och på västgaveln grönmålade 2-delade plankdörrar, därinnanför halvfranska dörrar. Även interiört har huset behållit flera äldre detaljer. I trädgården ett stenparti och en berså.

Söder om boningshuset ligger tre ekonomibyggnader i U-form med tak av korrugerad eternit. Stallet i mitten är uppfört i grågult tegel. Övervåning i gulmålad lockpanel tillkom 1955. Stallet har dekorativt utformade gjutjärnsfönster, placerade tre och tre med ett högre fönster i mitten. Längs fönsternas underkant en tegellist, med antydda fönsterbänkar, och över fönsterna "ögonbryn" i tegel. De bägge övriga längorna är uppförda i gulmålad locklistpanel. Mot gårdsplanen rödmålade gavelspetsar med en sågtandad avslutning nedåt. Den västra var trösklänga, medan den östra innehöll magasin, redskap, svinstall och på norrgaveln drängkammare. Öster om gårdsplanen ett traktorgarage i gullackerad aluminiumpanel. Väster om gården ett hönshus i gulmålad locklistpanel.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda