Ugglan 8

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Ugglan 8
Ugglan 8.png
Ugglan 8
Information
AdressStora Tvärgatan 42
Byggnadsår1903
ByggherreLantbrukare Ola Olsson
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad / Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö
Fasad
Port

Tvåvåningshus med fasad i rött maskinslaget tegel med dekorativa band och bågar i vitt och grönt tegel. Den ursprungliga tredelade porten finns kvar liksom entrén med glasad pardörr. Fönstren har fyra rutor med tvärpost. Samtliga snickerier är målade i mörkbrunt. Invändigt är kakelugnar och dörrsnickerier delvis bevarade. En stor grönskande trädgård tillhör fastigheten.

Före 1903 låg på tomten en ålderdomlig gård med två gathus av korsvirke. Stall- och loglängan av korsvirke låg kvar på gården ända till 1972.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gatuhuset är ett tvåvåningshus med fasad i rött maskinslaget tegel med dekorativa band och bågar i vitt och grönt tegel. Gårdshuset är beläget mot den östra tomtgränsen. Det är ett envåningshus byggt av rött tegel i kryssförband. Sadeltaket är belagt med svart skivtäckt plåt. Takkuporna i svart plåt är sekundära, med vita fönster, tvålufts med spröjs. I bottenvåningen är fönstren sekundära vita aluminiumfönster som ska efterlikna korspost. Mot gaveln finns en sekundär trappa i omålad galvaniserat stål.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda