Ugglan 13, 14 och 15

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Ugglan 13, 14 och 15
Ugglan 13, 14 och 15.png
Ugglan 13, 14 och 15
Information
AdressSödra Esplanaden 31, 29 och 27
Byggnadsår13: 1928, 14: 1929, 15: 1930
Byggherre13: Bostadsrättsföreningen Esplanaden, 14: Bostadsrättsföreningen Trygg, 15: Bostadsrättsföreningen Lindegården
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Port till Södra Esplanaden 29
Trädgård

Tre sammanbyggda fyravåningsfastigheter, samtliga uppförda av privata bostadsrättsföreningar med Hänry Carlsson som arkitekt.

De tre husen bildar en enhetlig fasadlinje i 20-tals klassicism; murverket är utfört i hårdbränt, rött tegel vars nyansrikedom utgör fasadernas främsta verkningsmedel. Övrig artikulering består av rustika murkedjor, svagt försänkta fönsternischer samt burspråk. Entréerna har fernissade eller mörkbetsade ekportar med strama klassicerande omfattningar i grå ädelputs. Fönstren är sexrutade, mörkbruna eller gröna.

Till fastigheterna hör stora, regelbundet anlagda trädgårdar med lindbersåer, odlingslotter som inhägnas av låga avenbokshäckar, en mängd fruktträd samt ibland ett vårdträd mitt på gården.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Ugglan 13

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Byggnaderna 13, 14 och 15 bildar en enhetlig fasadlinje i 1920-talsklassicism. Ugglan 13 är ett flerbostadshus i fyra våningar med källare. Sockel av grå puts och fasader av rött tegel lagt i munkförband. Artikulering av murverket består av rustika murkedjor, svagt försänkta fönsternischer. Körporten är ursprunglig med spegelindelad port av ek med glas i överdel och dekorativt spröjsat överljus. Porten inramas av två lisener av grå ädelputs. Fönstren är ursprungliga, grönmålade, tvålufts med spröjs. Sadeltak med rött tegel.

Ugglan 14

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad

Byggnaderna 13, 14 och 15 bildar en enhetlig fasadlinje i 1920-talsklassicism. Ugglan 14 är ett flerbostadshus i fyra våningar med källare. Sockel av grå puts och fasader av rött tegel lagt i munkförband. Artikulering av murverket består av rustika murkedjor, svagt försänkta fönsternischer samt burspråk med mindre dekormurade partier. Körporten är ursprunglig med spegelindelad port av ek med glas i överdel och dekorativt spröjsat överljus. Porten inramas av två lisener av grå ädelputs. Fönstren är ursprungliga, grönmålade, tvålufts med spröjs. Sadeltak med rött tegel.

Ugglan 15

Kulturhistorisk värdering: Kulturhistoriskt värdefull byggnad Byggnaderna 13, 14 och 15 bildar en enhetlig fasadlinje i 1920-talsklassicism. Ugglan 14 är ett flerbostadshus i fyra våningar med källare. Sockel av grå puts och fasader av rött tegel lagt i munkförband. Artikulering av murverket består av rustika murkedjor, svagt försänkta fönsternischer samt burspråk med mindre dekormurade partier. Körporten är ursprunglig med spegelindelad port av ek med glas i överdel och dekorativt spröjsat överljus. Porten inramas av två lisener av grå ädelputs. Fönstren är ursprungliga, grönmålade, tvålufts med spröjs. Sadeltak med rött tegel.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda