Ugglan 12

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Ugglan 12
Ugglan 12.png
Ugglan 12
Information
AdressRåbygatan 12, Södra Esplanaden 33
Byggnadsår1901
ByggherreFöreningen Församlingshemmet
ArkitektAlfred Arwidius
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Ugglan på taket.
Fönster

Hörnhus bestående av flera, asymmetriskt grupperade, byggnadsdelar med varierande höjd och takfall. Själva hörnpartiet i en våning har mjukt rundad ytterkontur och flackt sadeltak. Mot Esplanaden vetter en entré med fritrappa av granit samt skärmtak med "snickarglädjedetaljer". Denna byggnadsdel inrymde ursprungligen läsrum.

Den framspringande byggnadsdelen vid Esplanaden vänder en brant gavel mot gatan, krönt av en uggleskulptur samt reliefplatta i granit med inskriften: "Lunds Församlingshem byggdt 1900". Bottenvåningen är utformad som en loggia med rundbågiga valv på granitkolonner samt förhöjt entréplan som ursprungligen ledde till vestibul och större samlingssal.

Vid Råbygatan har huset två våningar samt ett par frontespiser. Här inrymdes från början lokaler för stadsbibliotek samt en bostadslägenhet. Över byggnadens varierande taksilhuett reser sig det centrala trapptornet med koniskt tak.

Fasadmaterialet i byggnaden är maskinslaget rött minnesbergstegel med dekorativa inslag av vitt tegel, sockel och kolonner i granit samt fönsterposter och fönsterbänkar av kalksten.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda