Thomander 17

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Thomander 17
Thomander 17.png
Thomander 17
Information
AdressTomegapsgatan 7
Byggnadsår1893 omb. 1974
ByggherreGodsägare Gottfrid Warholm och fru Ida Thomander-Warholm
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Tvåvåningshus med fasader i grågult tegel. Mellan våningarna och under takfoten löper en mönstermurad fris. Sadeltaket är täckt med brun falsplåt. De brunbetsade sexrutade fönsterna är nya, medan den ursprungliga tredelade fyllningsporten är bevarad. Huset uppfördes på privat initiativ åt "Frivilliga föreningen för de fattigas vård i Lund" för att "bereda ålderstigna fattiga, företrädesvis av arbetarklassen, sunda och billiga bostäder".

Huset inrymde ursprungligen tio lägenheter om ett rum och kök vardera och på gatufasaden står med gjutjärnsbokstäver: ÅLDERDOMSHEM 1893. Vid en ombyggnad 1974 slogs enrummarna ihop till tvårumslägenheter. Gårdshuset är jämngammalt med gathuset och innehöll från början brygg- och mangelhus samt avträden.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Halvhuset uppfördes för brygghus, mangelbod och avträden, används idag som tvättstuga och uthus. Sockeln är av gråfärgad puts. Fasaderna består av gult tegel med åsfog som övermålats i kraftigt röd färg. Dörrar och spröjsade tvåluftsfönster sentida utförda men i äldre stil. Pulpettaket lagt med svart skivplåt. En skorsten i gult tegel. I norra delen ett öppet parti som kan ha fungerat som garage. Mot norra gaveln enklare skärmtak.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda