Svolder 11

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Svolder 11
Svolder 11.png
Svolder 11
Information
NamnMusikvetenskapliga institutionen
AdressKävlingevägen 20
Byggnadsår1912
ByggherreSpannmålshandlare Hans Bengtsson
ArkitektO Hägg
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Interiör

Nationalromantisk villa i två våningar på hög källarvåning. Planen är asymmetrisk och i fasaderna av rött handslaget tegel ingår en mängd olika element. Vid sidorna på huvudfasaden mot Kävlingevägen två något lägre, framskjutande gavelpartier med vissa mönstermurningar. Mellan gavelpartierna en envåningsdel som på taket har en balkong med balustrad av kalksten. Huvudsakligen ursprungliga, vitmålade fönster med småspröjsad överdel, en del med mittposter i form av pilastrar. Över och under fönsterna dekorativa kalkstensband. Ursprunglig ytterdörr i ek. Bredvid den och på balkongen svarta smideslyktor. Över balkongdörrarna bildplattor med bl a en såningsman och en plöjande bonde.

Interiören är uppbyggd kring en central hall i två våningar med panel och trappa i ek, samt en nu något förenklad spis i kolmårdsmarmor. Interiören är välbevarad med stuckaturer och dörrar med kannelerade speglar, men målningsskikten är moderna och ett par blyspröjsade glasmålningar är borttagna. Huset hade en påkostad teknisk utrustning såsom tvättstuga med sköljbassäng, centraldammsugare och centralvärme. Två jugendkakelugnar var enbart för trivselns skull. Huset hade WC, så torrklosetten i gårdshuset var endast avsedd för tjänstefolket.

När huset 1955 övertogs av universitetet inreddes vinden till tjänsterum och en liten takkupa samt fönsterna i gavelspetsarna förändrades. I trädgården framför huset två cementkolonner med urnor.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda