Svolder 10

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Svolder 10
Svolder 10.png
Svolder 10
Information
AdressKävlingevägen 22
Byggnadsår1880 omb 1961, gårdshus 1961
Byggherretimmergesäll Per Nilsson, 1961 Gösta Thorén
Arkitekt1961 Axel Grönvall
Gårdshus

Slätputsat, gulmålat gathus med vita detaljer. Över och under fönsterna profilerade lister. Trappad gesims och profilerade fönster- och dörromfattningar. Bred frontespis med gavelfält och listverk. Sadeltak med gult tegel. Moderna fönster- och dörrsnickerier. På bottenvåningen fanns ursprungligen tre lägenheter om två r o k samt på vinden sex enkelrum.

På gården ett bostadshus med vit ädelputs och sadeltak med bruna tegelpannor. I syd ett utskjutande fönsterparti. Bred takkupa med altan framför. Plåtdetaljer i koppar.

Samtidigt med gathuset byggdes på gården ett halvhus i tegel med bl a brygghus och avträden. Tomten köptes 1893 av fläskhandlare K P Christensson som byggde om och till gårdshuset så att det kom att inrymma två rum för slakteri, samt packhus, stall, rökeri och drängkammare. Samtidigt byggdes ett nytt avträdeshus m m i delvis brädklätt korsvirke. Fastigheten övertogs 1928 av grosshandlare Magnus Dahlgren som 1933 inredde butik i två av gathusets rum. Gårdsbebyggelsen revs 1961, samtidigt som gathuset byggdes om invändigt.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda