Svanelyckan 2

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Svanelyckan 2
Svanelyckan 2.png
Svanelyckan 2. Foto 1981.
Information
AdressSankt Månsgatan 25, Svanegatan 11
ByggnadsårGathus, uthus samt drivhus 1867
ByggherreParkbolaget
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Parkbolagets trädgård. Foto 1981.

I norra spetsen av Svanelyckan lät Parkbolaget uppföra en trädgårdsmästarbostad i anslutning till den nyanlagda parken. I anläggningen ingick även drivhus och uthus.

Trädgårdsmästarvillan är utförd i en romantisk Schweitzerstil. Fasaden har mur i grågult tegel med spår av äldre gul färg. Hörnkedjor och dekorativa bågar över fönstren är murade i kontrasterande rött tegel. Fönstren är sexrutade med gröna bågar.

Huset har ett kraftigt taksprång, med utstickande profilerade sparrändar. Vindskidorna har mönstersågad dekor. Taket är täckt med svarta eternitplattor. Ursprungligen fanns på taket en utsiktsbalkong.

1879 flyttades sommarestaurangen Orangeriet från Universitetsplatsen till Parkbolagets trädgård, där den öppnades 1880. En bassäng med springvatten anlades framför restaurangen. Bassängkaret av gjutjärn inköptes 1882 från Berlin.

1904 förvärvades Parkbolagets trädgård av Lunds stad. År 1907 disponerades området av Industri-, Konst och Slöjdutställntngen. Därefter revs restaurangen och området införlivades med Stadsparken, som anlades 1909.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda