Studenten 6

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Studenten 6
Studenten 6.png
Studenten 6
Information
AdressStora Tomegatan 27
ByggnadsårGathus 1847, flygel 1858 omb. 1882, gårdshus 1887, 1970 ombyggt till förskola
Byggherre1847 Jöns Trulsson, 1877 Skomakare H.J. Ekberg
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad
Gårdshus

Gathuset uppfördes 1847 i korsvirke. Det innehöll då två lägenheter och en vindskammare. Fasaden är slätputsad, målad ljusgul. Sadeltaket är klätt med papp. Två breda takkupor byggdes på gårdssidan 1882 och två nya lägenheter inreddes på vinden. Vid en ombyggnad 1938 fick fönsterna på gatufasaden sin nuvarande bredd. Samtliga hus på tomten byggdes 1979 om åt en montessoriförskola. Gathuset fick då en andra våning på gårdssidan och nya gröna fönster sattes in liksom en ny brun dörr. Längs södra tomtgränsen ligger en envånings slätputsad flygelbyggnad med plåttak och moderna fönster och dörrar. Den uppfördes ursprungligen 1858 men blev rejält ombyggd 1882.

Längst in på tomten byggdes 1877 en tvåvånings tegelbyggnad. Den har nu grå slätputs och moderna fönster och dörrar.


Materialet nedan kommer från en revidering av Bevaringsprogrammet från 2006.

Kulturhistorisk värdering: Byggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistoriskt värdefull miljö

Gårdshuset som idag inrymmer förskola är uppfört i två våningar. Sockeln är slätputsad och grå, fasaderna är idag slätputsade och rosa, men har möjligen varit rena tegelfasader tidigare. Fönstren är utformade som tvåluftsfönster i grönmålat trä, de är inte ursprungliga utan ser ut som om de satts in under 1900-talets mitt. Dörren är sentida men utformad som en vitmålad pardörr med två speglar per blad, varav de två övre är glasade. Pulpettaken är lagt med trapetskorrugerad plåt. En kuriositet är att Peps Persson ska ha växt upp i huset.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda