Snickaren

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Snickaren
Van durens vag fran vaster 1953.png
Van Dürens väg från väster 1953. Foto stadsark.kont.
Information
AdressHårlemans väg 4-6, van Dürens väg 43, Plåtslagarevägen 1-3
Byggnadsår1948-52
ByggherreLunds stads fastighets AB
ArkitektIngeborg Hammarskjöld-Reiz
Van Dürens väg från öster 1996.
Plåtslagarevägen 1-3.

De bägge första husen i kvartertet, bostadshuset vid Hårlemans väg och den kombinerade panncentralen och maskintvättstugan å kv Snickaren 2, uppfördes 1948 i rött tegel. Panncentralen byggdes 1972 om till kontor och 1984 till förskola. Skorstenen revs 1974.

De bägge andra husen i kvarteret utgörs av två långa, relativt smala längor i gult tegel, med flacka sadeltak i rött tegel. Plåtslagarevägen 1-3 uppfördes 1951. Den är uppdelad i en fyravåningsdel och en trevåningsdel. Den senare är i sin tur uppdelad i tre, inbördes något förskjutna, delar. Trapphusen mot gatan markeras av något försänkta fält med gråblå puts. Trapphusen flankeras av rader med franska fönster med små halvcirkelformade balkonger med räcken av bandjärn. Över dörrarna skärmtak i form av små sadeltak i betong, och dörrarnas överdel har samma profil. Yttertrappor av svart skiffer och kring dörrarna marmor. Gesims i form av ett något utåtlutande skift med tegel på högkant. Vitmålade 1- och 2-lufts perspektivfönster. Moderna ytterdörrar i brun aluminium. Mot gården indragna balkonger med ursprungliga räcken av ftnkorrugerad, gråblå plåt.

Van Dürens väg 43 A-D uppfördes 1952 och är snarlik föregående byggnad. Den saknar dock de franska fönsterna och fönstersättningen är något annorlunda. Längan är uppdelad i fyra, inbördes något förskjutna delar, med en entré centralt på varje del.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda