Smedbacken 30

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Smedbacken 30
AdressNyvångsvägen 3
Byggnadsåruppskattat 1900-talets början samt -87
ByggherreIngen uppgift
ArkitektIngen uppgift
Kulturhistorisk värderingByggnad som ingår i, eller tillsammans med andra, bygger upp en kulturhistorisk värdefull miljö

Tidstypiskt mindre hus från förra sekelskiftet i ett plan samt från 1990-talet inredd vindsvåning. Placeringen är längs den lilla gatan men med ett stycke mark emellan. Huset står på en avsatt murad sockel. Uthus ställt i vinkel har ett utförande helt i enlighet med boningshuset. Det finns även en på 1980-talet tillbyggd carport vid boningshusets norra gavel. Fasaden är vit och putsad på tegel lagd i kryss- eller blockförband. Mörka gavelspetsar som är klädda med målad brädpanel. Sadeltaket är belagt med svart betongpanna. Fönster är nyare med sex rutor och vitmålade. Något fönster är igensatt. Murningen runt är lagd i en något modernare, ornamenterande form. Det lilla uthuset inrymmer värmepanna mm och har äldre skorsten och äldre jalusidörrar kvar.

Bevarandesynpunkter

Den behärskade skalan råder, även om detta inte hör till de minsta husen. Det mesta är väl bevarat men ombyggnad har skett. Så har fönster fått ny omfattning och carport har länkats på en gavel. Trädgården går runt huset med traditionell grusad och stenlagd innergård.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda