Sigrid 3

Från Bevaringsprogram
Hoppa till: navigering, sök
Sigrid 3
Sigrid 3.png
Sigrid 3
Information
AdressStora Algatan 14, Själbodgatan 5
Byggnadsår1872
ByggherrePehr Larsson
Kulturhistorisk värderingKulturhistoriskt värdefull byggnad

Hörnhus i gult tegel med två våningar vid Stora Algatan och en och en halv våning vid Själbodgatan. Båda byggnaderna har sadeltak med gult enkupigt tegel. Den lägre byggnaden utmed Själbodgatan har oregelbunden form så att det mot gatan bara finns en våning men mot gården två. Sockeln är avsatt, putsad och svartmålad och den släta fasaden är endast avbruten av en enkel våningsfris och en avtrappad takgesims.

Fönstren i tvåvåningsdelen är nygjorda, sexdelade och blåmålade mot gatan och i gårdsfasadens bottenvåning. I gårdsfasadens ovanvåning är de grönmålade. Entrén till lägenheterna mot Stora Algatan har en dubbel, blåmålad fyllningsdörr med överljus och mässingsvred.

I den lägre byggnaden är fönstren tvåluftade och blåmålade och i fasadens ena sida finns en stickbågig port med överljus, klädd med nyare, blåmålad panel. Entrén till lägenheterna vid Själbodgatan går genom portgången. Gårdsplanen är belagd med singel och begränsas i söder av ett cykelskjul med pappklätt pulpettak på platsen för det ursprungliga uthuset i korsvirke och tegel, och i väster av ett brunt träplank.

Huset mot Stora Algatan inreddes ursprungligen som en bostad med fyra rum och kök i bottenvåningen, fyra rum på ovanvåningen och ett rum på vinden. Denna rumsdisposition har ändrats flera gånger, senast 1971 när en ny trerumslägenhet inreddes på vinden. I samband med detta gjordes en liten takkupa i hörnet av Stora Algatan och Själbodgatan och en balkong i brunlaserat trä mot gården. Vinkelbyggnaden mot Själbodgatan har nu,[nutidsuppdateras] liksom när huset byggdes 1872, en lägenhet i varje våningsplan.

Personliga verktyg
Namnrymder

Varianter
Åtgärder
Navigering
Verktygslåda